Nye lovkrav skal gøre afbrænding af biomasse så ”klimavenlig som muligt”

AFTALE: Lørdag morgen offentliggjorde et bredt flertal i Folketinget en aftale om lovkrav til træbiomasse, der bruges til at producere varme og el i Danmark. I 2023 skal de nye lovkrav og energisektorens forbrug af biomasse analyseres.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Vi skal være med til at gå foran, også når det handler om at bruge træbiomasse bæredygtigt,

Lea Wermelin (S)
Miljøminister
Fakta
Fra Energistyrelsens biomasse-rapport fra maj

"Flere lande har ikke p.t. forpligtende klimamål eller medregner ikke LULUCF-sektorens udledninger i deres eventuelle mål. Det gælder f.eks. Rusland og USA, som i 2018 leverede omkring en fjerdedel af den biomasse, som Danmark importerede til energiformål. Forskellige LULUCF-regelsæt, valg af forskellige opgørelsesmetoder og forskellige fortolkninger af det komplicerede faglige grundlag gør det desuden vanskeligt at gennemskue og kontrollere om udledninger fra LULUCF-sektoren opgøres retvisende.

Det kan konkluderes, at selvom forbruget af biomasse i energisektoren i henhold til internationale regler regnes som nuludledning i Danmark, kan der være risiko for at biomasseforbruget fører til udledninger globalt."

Kilde: Energistyrelsen

Et bredt politisk flertal har indgået aftale om at stille lovkrav til, at biomasse skal komme fra lovligt fældede træer, som skal genplantes.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 procent. mere end for fem år siden og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Godt halvdelen af den træbiomasse der anvendes er importeret. Cirka 2/3 anvendes til el og fjernvarme og cirka 1/3 til individuel opvarmning.

Siden 2014 har der eksisteret en frivillig brancheaftale om bæredygtig biomasse, der omfatter værker over 20 MW.

Et EU-direktiv for vedvarende energi, som skal implementeres i dansk lov, indeholder bl.a. krav til bæredygtigheden af biomassebrændsler fra skovbrug.

Aftalen har på flere punkter højere krav til bæredygtighed end både brancheaftalen og EU-direktivet.

Kilde: Danmarks Statistik og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Det skal sikre, at den biomasse, der bruges til at producere varme og el i Danmark er "så bæredygtig og klimavenlig som muligt."

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse lørdag.

0:000:00