Økologer: GMO-dyrkere skal selv bevise uskyld

GMO: Ifølge miljøminister Karen Ellemann (V) er det muligt for Danmark at pålægge dyrkeren af GMO bevisbyrden i tilfælde af forurening, uden at det er i strid med WTO-reglerne. Økologer jubler og vil have ændret de danske regler.
Økologisk Landsforening mener, at omkostningerne forbundet med dyrkning af GMO skal påhvile GMO-dyrkerne selv. Derfor bør Danmark ændre retspraksis i tilfælde af GMO-forurening, så bevisbyrden tilfalder GMO-dyrkerne.
Økologisk Landsforening mener, at omkostningerne forbundet med dyrkning af GMO skal påhvile GMO-dyrkerne selv. Derfor bør Danmark ændre retspraksis i tilfælde af GMO-forurening, så bevisbyrden tilfalder GMO-dyrkerne.Foto: colourbox
Peter Baggesgaard Hansen

Nu er der ingen juridiske undskyldninger for ikke at ændre reglerne. Det er et politisk spørgsmål om, hvilke partier der er villige til at placere ansvaret for GMO-forurening hos dem, der dyrker det, og dermed leve op til princippet om, at forureneren betaler.

Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening

Danmark kan pålægge GMO-dyrkeren bevisbyrden i tilfælde af GMO-forurening, uden at det kommer i strid med Danmarks forpligtigelser i WTO. Sådan lyder vurderingen fra miljøminister Karen Ellemann (V) i et svar til Folketingets fødevareudvalg.

Forligspartierne i Fødevareudvalget forhandler netop nu om en revision af GMO-sameksistensloven og er i den forbindelse ved at undersøge reglerne i andre EU-lande. Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen havde derfor bedt miljøministeren vurdere, om det er muligt at indføre regler om omvendt bevisbyrde i tilfælde af GMO-forurening efter tysk model.

Han er glad for ministerens svar, som han mener giver nye muligheder i de videre forhandlinger:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00