Parlamentet vil styrke mulighed for at afvise GMO

KOLLISIONSKURS: Miljøudvalget i EU-Parlamentet vil gøre det betydeligt lettere for EU-lande at forbyde GMO på deres territorier. Dermed er banen kridtet op for et slagsmål med EU's miljøministre.

EU-lande skal have bedre mulighed for at sige nej til GMO-afgrøder som for eksempel majs, der er den eneste relativt udbredte genmodificerede afgrøde i EU lige nu. Det mener EU-Parlamentet.
EU-lande skal have bedre mulighed for at sige nej til GMO-afgrøder som for eksempel majs, der er den eneste relativt udbredte genmodificerede afgrøde i EU lige nu. Det mener EU-Parlamentet.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Parlamentet siger, at man skal kunne bruge forsigtighedsprincippet, fordi det er ny teknologi, som ikke altid arter sig, som producenterne har sagt, at det vil. Det er helt klart, at medlemslandene skal kunne sige nej, hvis de er bekymrede.

Jørn Dohrmann
Medlem af EU-Parlamentets miljøudvalg for DF
Fakta
Disse miljøgrunde vil Parlamentet give landene til at sige nej til GMO
- overordnede miljøpolitiske eller byplanmæssige hensyn
- frygt for kontaminering
- videnskabelig usikkerhed
- frygt for pesticidresistens
- manglende data omkring negative konsekvenser ved brug af GMO

BRUXELLES: EU’s folkevalgte er på direkte kollisionskurs med de europæiske regeringer i et forsøg på at give så vide rammer som muligt for, at enkelte lande kan forbyde dyrkning af EU-godkendte GMO'er på deres territorier.

Det står klart efter en afstemning i Europa-Parlamentets miljøudvalg tirsdag, hvor et betydeligt flertal stillede sig bag et forhandlingsmandat, der giver lande lov til at indføre nationale forbud på grund af miljøhensyn, på trods af, at EU's fødevaresikkerhedsagentur, EFSA, har sagt god for den enkelte GMO.

Dermed lægger miljøudvalget sig ud med EU-landene og med Kommissionen, som er enige i, at staterne skal have lov til selvbestemmelse, men afviser, at det må ske med henvisning til farer for miljøet, da det risikerer at underminere den fælles godkendelsesprocedure.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00