Debat

Peder Størup: Vildsvinehegn er en trussel mod andre arter

DEBAT: Et vildsvinehegn langs den tyske grænse kan få store konsekvenser for vilde arter og er problematisk i forhold til lovgivningen, skriver Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk.

Regeringen ønsker et vildsvinehegn langs den tyske grænse, men det vil få konsekvenser, mener Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk
Regeringen ønsker et vildsvinehegn langs den tyske grænse, men det vil få konsekvenser, mener Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk
Bjørn Strøm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peder Størup
Naturbeskyttelse.dk

Regeringen ønsker at etablere et hegn langs hele den tyske grænse for at hindre vildsvin i at komme ind i landet.

Udover at hegnet er problematisk i forhold til en række nationale og internationale beskyttelser og antageligvis direkte i strid med dem, så kan hegnet ikke kun isoleres til et spørgsmål om lovgivning.

Et hegn truer vilde arter
Det er vores opfattelse, at hvis hegnet effektivt skal holde vildsvin ude, vil det få en markant negativ indflydelse på en række arter lokalt, men også på arter, der i et europæisk perspektiv vandrer på tværs af landegrænser.

Fakta
Deltag i debatten.
Skriv til [email protected]

Som det fremgår af artiklen her, så er hegn internationalt ved at udvikle sig til en alvorlig trussel mod vilde arter. 

I Danmark har vi ikke gnuer, zebraer, elefanter, løver og giraffer, men vi har andre arter, der også udover vildsvinet vil blive påvirket af hegnet.

Et hegn vil få internationale konsekvenser
Hvis Danmark etablerer hegnet for at hindre vilde arters frie bevægelighed, så vil vi ikke kunne argumentere for, at andre lande ikke også gør det samme, for eksempel de afrikanske lande.

Det er vores opfattelse, at hvis hegnet effektivt skal holde vildsvin ude, vil det få en markant negativ indflydelse på en række arter lokalt, men også på arter, der i et europæisk perspektiv vandrer på tværs af landegrænser.

Peder Størup
Naturbeskyttelsen.dk

Det, vi gør lokalt, kan altså få alvorlige konsekvenser internationalt og svække arbejdet med at stoppe tabet af biodiversitet lokalt, nationalt og globalt.

Arter kender ikke til landegrænser og matrikel-skel. Danmark bør, i stedet for at hegne vilde arter ude, argumentere for, at det bliver et grundlæggende internationalt princip, at natur og arter sikres på tværs af landegrænser, også mod kortsigtede privatøkonomiske og politiske interesser.

Et hegn har ingen effekt på svinepest
Derudover er det Naturbeskyttelse.dks klare opfattelse, at hegnet på ingen måde vil hindre en eventuel spredning af svinepest.

Det er veldokumenteret, at spredningen er forårsaget af mennesker. Et menneskeskabt problem bør ikke føre til, at vi skader naturen og de vilde arter i den yderligere.

Vi vil på den baggrund kraftigt opfodre til, at hegnet ikke etableres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Størup

Indehaver, Naturbeskyttelse.dk

0:000:00