Pind modtager årets Ting-pris

TING-PRIS: Udviklingsminister Søren Pind (V) modtog onsdag Altinget.dks Ting-pris for god kommunikation. Han advarede samtidig om, at det samtalende demokrati er i fare.
Udviklingsminister Søren Pind (V) modtog årets Ting-pris fra Altinget.dk for god kommunikation onsdag i denne uge og fik også en bjørneskulptur, udført af kunstneren Pontus Kjerrman med inspiration fra George Orwells "Kammerat Napoleon". Til venstre ses Altinget.dks direktør Rasmus Nielsen.
Udviklingsminister Søren Pind (V) modtog årets Ting-pris fra Altinget.dk for god kommunikation onsdag i denne uge og fik også en bjørneskulptur, udført af kunstneren Pontus Kjerrman med inspiration fra George Orwells "Kammerat Napoleon". Til venstre ses Altinget.dks direktør Rasmus Nielsen. Foto: Thit Andersen/Altinget
Niels Th. Dahl

Det var én af flere kulminationer på et begivenhedsrigt år for udviklingsminister Søren Pind, da han onsdag modtog Altinget.dks Ting-pris 2010 for god kommunikation.

Den faldt således, samme år som Søren Pind efter flere års ørkenvandring i Venstres folketingsgruppe blev udnævnt til minister af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved ministerrokaden i februar. Og det var et sammenfald, som ministeren da også dvælede særligt ved i sin takketale, efter at prisen var blevet overrakt af Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen:

"Jeg har lige læst børnebibelen med min søn, og vi er kommet til historien om Josef og Farao. Farao drømmer først om syv fede aks og syv magre aks. Josef siger, at efter syv fede år kommer der syv magre. Hvis man vender det om, skal jeg ikke lægge skjul på, at de syv år har været magre, men dette år har været fedt," sagde Søren Pind.

Udviklingspolitik og sociale medier
Priskomitéen bag Ting-prisen består foruden Rasmus Nielsen af politisk kommentator Niels Krause-Kjær og ekspert i politisk kommunikation Rasmus Jønsson. Den begrundede valget af Søren Pind med, at han dels har formået at sætte udviklingspolitikken på den politiske dagsorden, og dels med hans innovative brug af sociale medier i forhold til vælgerne.

Jeg forsøger stadig at strække begreberne, når jeg kommunikerer, men måske ikke så meget, som jeg har gjort. Man kan sige: Hvorfor kaste en atombombe, når man kan bruge en fleuret?

Søren Pind (V)
Udviklingsminister og modtager af Ting-prisen 2010

"Brandet Pind er nærmest i konstant hed debat med oppositionen og forskellige meningsdannere, og selvom han ofte tager alle kneb i brug, er hans debatform for det meste krydret med en god portion humor og selvironi," lyder en del af komitéens begrundelse.

Søren Pind er gennem årene blevet kendt for skarpe og ofte kontroversielle udtalelser, og selv om han fortsat forsøger at skarptvinkle sin kommunikation, er han dog blevet mere opmærksom på, at mildere metoder nogle gange kan være lige så effektive, fortalte han efter overrækkelsen:

"Jeg forsøger stadig at strække begreberne, når jeg kommunikerer, men måske ikke så meget, som jeg har gjort. Man kan sige: Hvorfor kaste en atombombe, når man kan bruge en fleuret? (fægtevåben, red.)"

Demokratiet i krise
Søren Pind kom dog også med advarende ord i sin takketale. Han mener, samtalen mellem borgere og politikere, som tidligere blev båret af massemedierne, nærmest er gået i stå, og at der derfor er brug for nye veje til kommunikationen:

"Efter min mening er demokratiet i dyb krise. Samtalen mellem politikere og befolkningen via medierne er nærmest ikke-eksisterende. Derfor er jeg særligt glad for sociale medier, hvor jeg kan kommunikere direkte med vælgerne eller borgerne. Det er en dialog, som måske i sidste ende kan demokratiet," sagde han.

Med prisen fulgte en skulptur formet som en bjørn, der er udført af kunstneren Pontus Kjerrman. Kjerrman har fundet inspiration til skulpturen i George Orwells berømte bog "Kammerat Napoleon" - tilfældigvis en af Søren Pinds yndlingsbøger.

Altinget.dks Ting-pris er tidligere gået til Lene Espersen (K), Helle Thorning-Schmidt (S), Villy Søvndal (SF), Pia Kjærsgaard (DF), Morten Østergaard (R) og Bertel Haarder (V).

Dokumentation
Altinget.dks Rasmus Nielsens motivationstale 13. oktober 2010 til Søren Pind: 

Velkommen alle sammen til reception i anledning af årets uddeling af Ting-Prisen.

Udviklingsminister, folketingsmedlem Søren Pind, kære Søren -

Ting-Prisen gives til en dansk politiker med særlig evne til at kommunikere sin politik, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne.

Den skal du have i år, fordi du har formået gennem vedvarende, solid og troværdig kommunikation at opbygge et politisk brand omkring dig selv - noget der er de færreste forundt.

Bag valget står vores nye priskomité: politisk kommentator, radiovært Niels Krause-Kjær, ekspert i politisk kommunikation, cand. comm. Rasmus Jønsson og jeg selv, der udgiver Altinget.dk.

Vi motiverer, at Søren Pind har formået at få sat stor offentlig fokus på udviklingspolitikken - et politisk område der ellers ikke plejer at fylde meget i medierne og i vælgernes bevidsthed. Og det øgede fokus på området er i høj grad skabt af en stor kommunikationsindsats. Han har udvist engagement, opfindsomhed og en debativer, som har smittet af på vælgerne hele vejen igennem medierne.

Men Søren Pind har ikke kun været en stærk kommunikatør som minister. Han har også bevaret parti-kasketten på og er en af regeringens mest synlige politikere. Brandet Pind er nærmest i konstant hed debat med oppositionen og forskellige meningsdannere, og selvom han ofte tager alle kneb i brug, er hans debatform for det meste krydret med en god portion humor og selvironi.

Derudover har Søren Pind - som en af de eneste politikere - gjort brug af de sociale medier på en begavet måde. Han formår at bruge dem som afsæt til at få flyttet historier over i massemedierne. Og han går som en af de eneste politikere i en nærmest utrættelig dialog med de mange brugere på sin blog og Facebook-profil. "

Tidligere modtagere af Ting-Prisen er Lene Espersen (K), Helle Thorning-Schmidt (S), Villy Søvndal (SF), Pia Kjærgaard (DF), Morten Østergaard (R) og Bertel Haarder (V). Om det er pænt eller beskidt selskab må du selv om. Nu står du i hvert fald i rækken.

---

Der har været hækkeløb i vejen, før du blev minister, Søren. Du har kæmpet, og du har været modig.

Du startede som medlemssekretær for din ø-fælle Niels Anker Kofoed, som i et tv-portræt sagde: - Min sekretær? Han skal være tjenende.

Du var alt andet. Du stor dér midt på ministergangen og overstrålede den stoute Venstre-bonde. Niels Anker Pind.

Mere tv: Det eneste program, vi dét år i 90erne på TV 2-regionernes fælles Christiansborg-redaktion kunne sælge til TV 2 landsdækkende havde titlen: "Portræt af Søren Pind - Jeg vil være statsminister".

Din cigarføring var høj, og det kan Jante ikke li'. Kratlusker kaldte journalister i Folketinget dig, og du klagede til Pressenævnet over dét. Ville have haft indslaget stoppet. Men da var det sendt, hæ hæ. Politikere kan og skal ikke kontrollere den frie presse.

Uklar ragede du også med selveste Fogh og Hjort, da du op til et Venstre-landsmøde frejdigt kommunikerede, at VKO-samarbejdet ikke længere fungerede, som det skulle. Claus Hjort sagde dertil, at "Søren Pind har taget fejl i syv år", og daværende regeringschef Anders Fogh stemte dolken i med et "det betyder overhovedet ingenting, hvad Søren Pind mener".

Men Søren, i en tid med ofte konforme politikere, man ikke kan se hvor kommer fra, er du den sammensatte person. Det har vi efterhånden lært og forstået, og derfor synker vi dit høje selvfærd ned med al din selvironi, humor og skraldgrin.

Du har et politisk projekt, der handler om bl.a. frihed og danskhed. Du rager ligeså meget op i klar kommunikation som din gamle fjende fra Søndre Slagmark-valget i København, Jens Rohde.

Vi på Altinget.dk synes ud fra en kommunikationsvinkel, at Lars Løkke Rasmussen så rigtig godt, da han modsat Fogh valgte at sætte dig på sit ministerhold. Er du ikke den af de nye ministre, der kommunikerer VK-regeringens projekt klarest? Jeg tror det.

Og så til det formelle, overrækkelsen af prisen, som vi traditionen tro beder billedhuggeren bag skulpturen Pontus Kjerrman stå for ...


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00