Debat

Plan Bi: Vilde bier har den ene vinge i graven, mens tilskud til honningbien øges

Hvorfor skal honningbierne, der ikke er en truet dyreart, have en saltvandsindsprøjtning år efter år, når de har en negativ effekt på vilde bier, spørger Nina Launbøl Hansen.

Honningbien er ikke en truet dyreart. Biavlerne klager jævnligt over, at de ikke kan sælge deres honning, og vi mangler ikke bestøvning i Danmark, skriver Nina Launbøl Hansen.
Honningbien er ikke en truet dyreart. Biavlerne klager jævnligt over, at de ikke kan sælge deres honning, og vi mangler ikke bestøvning i Danmark, skriver Nina Launbøl Hansen.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Nina Launbøl Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er masser af beviser for, at høje koncentrationer af honningbier har en negativ effekt på vilde bier. Så hvorfor er staten og EU så på vej med over 70 procent mere i landbrugsstøtte til den eneste bi, som med garanti ikke er truet af udryddelse?

Fra 2,6 millioner kroner om året til 4,4 millioner om året. Så stor er den forhøjelse af det offentlige tilskud til biavl, som træder i kraft fra årsskiftet. Det er en forøgelse af subsidier på over 70 procent.

70 procent flere penge til et erhverv, der har det som sit fremmeste mål at få flere til at blive biavlere – hvilket altså uvægerligt er lig med flere honningbier. Lig med endnu hårdere konkurrence om maden for de vilde bier, som i forvejen er presset helt i bund.

Stadig ingen penge til de bier, som rent faktisk flyver rundt med den ene vinge i graven

Nina Launbøl Hansen
Stifter, Plan Bi

Som miljøministeren for et par måneder siden kunne svare Venstres Hans Andersen: I Danmark har vi mistet 20 arter af vilde bier alene de seneste 50 år. At tro, at mængden af honningbier intet har med det artstab at gøre, er direkte blåøjet.

Mens man tydeligt kan se landbrugsminister Rasmus Prehns fingeraftryk på forhøjelsen af tilskuddet, må man spørge: Hvor er naturens minister, Lea Wermelin, ditto? Er det virkelig det her, Socialdemokraterne vil gå til valg på? Landbrug trumfer natur?

Hvorfor skal honningbierne og deres mennesker have sådan en saltvandsindsprøjtning år efter år efter år – helt frem til 2027? Honningbien er ikke en truet dyreart. Biavlerne klager jævnligt over, at de ikke kan sælge deres honning, og vi mangler ikke bestøvning i Danmark – ikke engang i landbrugsland, så hvad skal vi med alle de ekstra husdyr?

Det svarer jo til at sige: Torsken er truet – lad og øge tilskuddet til dem, der fisker torsk, med 70 procent.
Det er torskedumt. Helt ude i hampen. En beslutning fedtet ind i honning og bivoks.

Er der en voksen til stede?

Det seneste store, internationale metastudie af effekten ved fødekonkurrence hedder: ”Mounting evidence that managed and introduced bees have negative impacts on wild bees,” hvor beviserne tårner sig op for, at holdte bier har en negativ effekt på vilde bier.

Men både medier og de store naturorganisationer i Danmark har været fuldstændigt tavse om problemerne med fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.

DR laver et helt ”Explainer”-program om, hvorfor vilde bier er pressede – uden overhovedet at nævne, hvad fødekonkurrencen fra vores husdyr gør ved vilde bier.

Læs også

Og dem, der burde være på vilde biers side – de store naturorganisationer som DN og WWF, er ved at træde hinanden over tæerne for at ”redde sommerfugle”.

For kun sådan kan de sige, at de skam ”gør noget for bestøverne” – uden at blive nødt til at tage den dybt upopulære debat om, hvor mange honningbier (husdyr) vi har plads til i det her blomsterfattige land.

WWF tjener ligefrem penge på at sælge ”Adopt-a-honey-bee”-kits, og på at gøre reklame for biavl, mens DN laver udspil til en bestøverstrategi sammen med, ta-da: Biavlerforeningen. Det er jo til at få krumme følehorn af!

Resultatet er: Stadig ingen penge til de bier, som rent faktisk flyver rundt med den ene vinge i graven.
Endnu flere penge til de flyvende husdyr, som er en del af problemet for de vilde.

Hvordan kan man andet end spørge: Er der en voksen til stede?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00