Portræt af Enhedslistens nye spids: Tilfældigt at Mai Villadsen ikke blev SF’er

LEDERSKIFTE: Det var ikke normalt at være medlem af Enhedslisten der, hvor Mai Villadsen kommer fra, men der er flere grunde til, at hun alligevel havnede i partiet. Efter kun halvandet år i Folketinget er den unge vestjyde med hang til lugning og Tove Ditlevsen nu partiets kaptajn.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Mai Villadsen er venstreorienteret. Det har hun altid vidst.

Men vi er ikke ude i kommunisme og revolutioner. Det er mere noget med at stoppe globale temperaturstigninger, bevare den vilde natur, passe på drikkevandet og ansætte flere i ældreplejen og daginstitutionerne.

Faktisk kunne Enhedslistens nye frontfigur ligeså vel være blevet medlem af SF, da hun som skoleelev valgte at melde sig ind i et parti, har hun tidligere fortalt.

Mai Villadsen lærte første gang Enhedslisten at kende, da hun under et forløb i folkeskolen skulle sætte sig ind i, hvad partiet mente om forskellige emner, og hun bestilte materiale hjem fra EL-hovedkvarteret. I sidste ende var det en kombination af oprørstrang, social indignation og lidt medlidenhed med partiet, der i 2007 kæmpede mod spærregrænsen, der fik hende til at melde sig ind.

"Jeg tror, at jeg vidste, at jeg var venstreorienteret, men om det var Enhedslisten eller SF, var nok lidt et spørgsmålstegn," sagde hun til Politiken forrige år.

Yngste medlem af gruppen
Det er en vellidt, naturelskende jyde og det yngste medlem af Enhedslistens folketingsgruppe, der nu kan kalde sig politisk ordfører og de facto leder af partiet.

29-årige Mai Villadsen overtog onsdag posten efter Pernille Skipper, som må trække sig på grund af partiets rotationsprincip, der forhindrer hende i at stille op ved næste folketingsvalg.

Flere navne på yngre medlemmer fra folketingsgruppen har været i spil op til lederskiftet, men det endte overraskende med et kampvalg mellem Mai Villadsen og en af partiets stiftere, 65-årige Søren Søndergaard.

Et valg, som altså faldt ud til Villadsens fordel. Hun havde da også i noget tid været set som favorit til posten med sin grønne profil og brede appel til andre end det mest snævre venstrefløjssegment.

Fra klimaprofil til leder
Som klima- og miljøordfører har Mai Villadsen har været en markant, grøn stemme for Enhedslisten i de kun halvandet år, hun har siddet i Folketinget. Og hun var partiets hovedforhandler i tilblivelsen af den klimalov, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om før jul.

Men siden efteråret er det blevet bemærket, at hun har markeret sig stadig mere på alle mulige andre politiske områder - fra voldtægtslovgivning, mangel på jordemødre og ghettolov til amerikansk politik og coronarestriktioner.

Hun var en af partiets faste forhandlere i lokalerne hos Nicolai Wammen, da der skulle landes en finanslov i december.

Det var hende, partiet sendte i Deadline for at diskutere Liberal Alliances forslag om at lade borgerne pointbedømme ansatte i velfærdssektoren.

Det var også Mai Villadsen, der blev sendt ud og give Enhedslistens kritik af statsministerens nytårstale. En tale, hun revsede for at underspille den ulighed, som coronakrisen har forstørret: "Vi sejler nok på samme hav, men nogle klamrer sig til tømmerflåder, mens andre sejler rundt i lystyachter," som hun citerede FN's generalsekretær for.

Nu står det klart, at Villadsen gennem længere tid har bygget sin profil op til at rumme alle Enhedslistens tre mærkesager: Ulighed, velfærd og klima.

Privat-Mai
Den fremadstormende politiker er opvokset i den lille by Kibæk sydvest for Herning med to skolelærerforældre.

Mai Villadsens farmor var med til at vække hendes sans for retfærdighed og interesse for politik. Farmoderen var syerske på tøjfabrikker i Herning, og som lille var Mai Villadsen somme tider med på besøg i hendes fagforening, fortalte hun i Altingets julekalender forrige år:

"Der var ikke de bedste forhold eller løn, og det er vanvittigt fascinerende, hvordan de organiserede sig og skabte forbedringer. Min farmors generation har kæmpet for mange af de rettigheder, som vi tager for givet i dag. Min inspiration har været de folk i mit liv, der har kæmpet andres sag," sagde Villadsen.

Her fortalte hun også, at "Gift" af Tove Ditlevsen er hendes yndlingsbog. Og at hendes og kærestens kolonihave i Herlev er det bedste sted at koble af ved at luge noget ukrudt.

Ødelagde den gode stemning
Allerede da Mai Villadsen blev valgt ind i Folketinget og fik det tunge ordførerskab som klimaordfører, begyndte spekulationerne, om hun skulle være den næste leder.

Hun viste sig også hurtigt som en stærk kommunikator, og hun er kendt for at have modet til at lægge kant til de andre partier og tage lidt knubs.

For eksempel ødelagde hun den gode stemning, da hun ved pressemødet om en politisk aftale om flere grønne biler i december sagde, at hun var skuffet over pakken, fordi den ikke var så grøn endda. Det var vel at mærke en aftale, Enhedslisten selv var med i.

Det var også Mai Villadsen, der få timer før, regeringen og et flertal i Folketinget offentliggjorde aftalen om en grøn skattereform, gik ud og kritiserede den for at være uambitiøs. Det var ikke velset blandt aftalepartierne, der mente, det var usportsligt at kritisere, inden der officielt var landet en aftale.

Læs også

Når Mai Villadsen skal pege på et politisk forbillede, er det også en hårdtslående type, hun fremhæver:

"Jeg var meget fascineret af Pernille Rosenkrantz-Theil, dengang hun var medlem af Enhedslisten. Jeg synes, hun var meget skarp og sej. Hun var et ungt kvindeligt forbillede for mig. Hun turde at sige sin mening, selvom det måske ikke var helt vildt populært," som hun sagde til Altinget i et interview forrige år.

Fra den unge, grønne generation
Enhedslistens nye kaptajn er vellidt på Christiansborg. En ordentlig person, der overholder sine aftaler, og siger "undskyld", hvis hun ikke når at ringe tilbage til det aftalte tidspunkt.

Også politiske modstandere sætter pris på hende. Det gælder for eksempel Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard:

Nu skal Mai Villadsen videreføre Enhedslistens tradition for stærke, unge ledere, der fastholder eller udbygger partiets mandater og indflydelse.

Og selv om den korte erfaring fra Folketinget kan blive en udfordring, kan den unge alder være en fordel i politik - især når det gælder klimaspørgsmålet, som i høj grad optager de yngre vælgere, mener den nye leder selv.

"Jeg repræsenterer en generation, som kommer til at leve med konsekvenserne af de klimahandlinger, vi alle sammen har truffet. Jeg er ét af de unge mennesker, der har stået nede på gaden og råbt op om, at der skulle ske noget handling. Og det regner jeg med at kunne bidrage rigtig meget til på Christiansborg. Jeg tror, at mit perspektiv er godt og vigtigt," som Mai Villadsen sagde til Altinget, da hun blev valgt ind. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00