R: Brug 1 mia. støttekroner til økologi

NYHED: Øremærk en mia. kr. af landdistriktsmidlerne til økologi, foreslår De Radikale. Dansk Folkeparti er åbent for ideen. Fremragende siger Økologisk Landsforening om forslaget – konkurrenceforvridende siger Dansk Landbrug.

Umiddelbart er vi lodret imod, at man tager fra støtten til landdistrikter og flytter pengene over til økologerne. Det ville være meget uheldigt for danske landmænd og konkurrenceforvridende i forhold til andre EU-lande

Henrik Høegh
Viceformand, Dansk Landbrug
Fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) har flere gange sendt 'positive signaler', hvad angår en større dansk satsning på økologisk landbrug.

Men det er blevet ved signalerne, mener både Økologisk Landsforening, Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og De Radikale.

De Radikale tager nu ministeren på ordet og foreslår at afsætte en mia. kr. over en syvårig periode til at styrke økologisk landbrug.

"Ministeren har endnu ikke vist os, at han virkelig vil gøre noget for økologien på den lange bane. Vi foreslår at styrke økologien og dermed styrke videns- og teknologiudviklingen i retning af mindre miljøbelastende fødevareproduktion og øget dyrevelfærd til gavn for både forbrugere og landbruget," siger landbrugsordfører for De Radikale Ole Glahn til Altinget.

Dokumentation
Forslaget fra De Radikale:

De kan søge:

Puljen på over 100 mio. kr. om året skal kunne søges af økologer og traditionelt dyrkende, der vil opfylde økologiske krav på de dyrkede arealer.

Det skal pengene skal bruges til:

  • De Radikale vil støtte produktudvikling og innovationsaktiviteter, der sigter mod kvalitet og konkurrencedygtighed. Produkter, som kommer fra mikro- og småproducenter, og investeringer og udviklingsarbejde, der også sigter mod mål om miljø og dyrevelfærd, skal i fokus. Eksempelvis bioafgasning af kløvergræs, som giver energi og en værdifuld gødningsmasse til rent økologiske planteavlsbrug.

  • Der skal etableres af ny ordning for "Dyrevelfærd i det åbne land", som er en dyrevelfærdsbetinget støtte på linje med MB(MiljøBetinget)-støtte. Ordningen skal fremme dyrevelfærd, der er tæt på niveauet i økologisk husdyrbrug. De centrale elementer fra økologi - at alle dyr går ude, dagslys, ingen binding af dyrene eller voldsomme fysiske indgreb som næbtrimning, tandklipning eller halekupering, transportkrav - burde medtages.

  • Der skal også gives støtte via en ordning til forbedring af naturforhold på gården på baggrund af en naturplan. Øger landmanden andelen af gårdens naturarealer, gives tilskud til etableringsudgifter, dvs. det der skal graves, plantes og ryddes.

  • Man skal kunne få støtte til ændringer af stald og drivgang, der er påkrævet, for at landmanden kan leve op til nye eller eksisterende krav under kvalitetsmærke­ordninger (herunder økologi), hvor der er supplerende krav til dyrevelfærd. Eksempelvis omlægning af svinestalde, der i dag er for små til moderne stordrift, til økologiske forhold med løbegårde og udeareal.

    Kilde: De Radikale


  • 0:000:00