R: Grøn skattereform med lavere topskat

NYHED: Onsdag præsenterer R sit skatteudspil med lav skat på arbejde i både top og bund, store grønne afgifter og stigende ejendomsskatter samt et stop for skattestoppet. Læs udspillet.
De Radikales partileder Margrethe Vestager fremhæver især det grønne element i partiets skatteudspil, der også letter skatten på arbejde og øger arbejdsudbuddet.
De Radikales partileder Margrethe Vestager fremhæver især det grønne element i partiets skatteudspil, der også letter skatten på arbejde og øger arbejdsudbuddet.Foto: Radikale
Henrik Theil

Det gælder om at omlægge skattesystemet, så vi tænker mere på at skåne miljøet, når vi køber ind. Der er brug for at ændre danskernes forbrugsvaner, så vi bidrager mere til at løse de meget store klimaproblemer i verden.

Margrethe Vestager
Partileder Radikale Venstre
Det Radikale Venstre overhaler udbryderne i Ny Alliance indenom, når partiet onsdag præsenterer sit forslag om en vidtgående reform af det danske skattesystem. Se udspillet i fuld længde med specifikationer via link.

Forslaget sigter på to væsentlige ændringer i forhold til det nuværende skattesystem. Skattestoppet skal ophæves, og de grønne afgifter hæves kraftigt, dels for at ændre danskernes adfærd, dels for at finansiere mindre skat på arbejde.

Reformforslaget, som Altinget | Finans har fået indsigt i, giver en stor besparelse på den direkte skat for mange danske lønmodtagere, da R helt vil fjerne bund- og mellemskatten. Til gengæld fjernes fradraget for arbejdsmarkedsbidraget, og de grønne afgifter hæves, ligesom boligskatterne fremover skal stige i samme takt som lønningerne.

Det er partiets folketingsgruppe, som spiller ud med skatteforslaget på et sommermøde onsdag.

Dokumentation

Hovedelementer i den radikale skattereform:

Skattesænkning:

Bund- og mellemskatten skal helt fjernes.

Grænsen for topskat forhøjes til 425.000 kr.

Alle, der tjener mere, betaler 58,3 pct. i marginalskat. Alle, der betaler mindre, betaler 40,3 pct. i marginalskat.

Beskæftigelsesfradraget forhøjes fra 2,5 pct. til 10 pct., dog max. 20.000 kr.

Personfradraget øges med 9000 til 48.000.

Pris:

I alt koster reformen ca. 85 mia. kr.

Finansiering:

Reformen skal finansieres ved at hæve de grønne afgifter med 20 pct.

Fradrag for AM ophæves. AM bliver fast 8 pct.

Nedregulering af overførselsindkomster.

Skattestoppet ophæves.

Boligskatterne følger lønudviklingen fra nu af - dog kan boligskatten årligt højst udgøre én procent af ejendommens værdi.

Punktafgifterne hæves.

Afskaffelse af særregler, bl.a.

Loft over pensionsindbetalinger

Fradrag for fagforeningskontingent

Ophævelse af særregler om afskrivning

Ingen gulpladebiler til private m. m.

Kilde: De Radikale


0:000:00