Råd: Øget brug af svampemidler skal stoppes

NYHED: Rester af svampemidler udgør et stigende problem i dansk frugt. Miljøministeren bør forbyde midlerne, mener både Det Økologiske Råd og Socialdemokraterne. Som reglerne er i dag, er det ikke muligt, siger Miljøstyrelsen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
  • Mens der i år 2000 blev fundet de såkaldte pesticidrester i 16 pct. af al dansk frugt, var tallet steget til mere end 49 pct. i 2004. Det viste en opgørelse fra Det Økologiske Råd fra januar.

  • Nu viser en ny opgørelse fra Rådet, at svampemidlet pyrimethanil var den hyppigst fundne pesticidrest i dansk frugt og bær i 2004, mens tolylfluanid var den næsthyppigst fundne.


  • Kilde: Det Økologiske Råd
    Midler, der skal bekæmpe svamp i æbler, pærer og jordbær, er de helt store syndere, når det gælder den kraftige stigning i fund af pesticidrester i dansk frugt.

    En ny opgørelse fra Det Økologiske Råd viser, at mens der i år 2000 ingen rester af de to svampemidler pyrimethanil og tolylfluanid blev fundet i dansk frugt, var det fire år senere de to svampemiddelrester, der blev fundet i 56 pct. af den frugt, der indeholdt pesticidrester.

    Landbrugspolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd Hans Nielsen siger:

    "Vi frygter, at der vil ske en yderligere stigning i antallet af pesticidfund i dansk frugt i de kommende år, hvis der ikke straks gribes ind over for anvendelsen af de pesticider, der har ført til den voldsomme stigning i pesticidfund i de seneste år."

    0:000:00