Debat

Rådet for Grøn Omstilling: Skorstenen er husets cigaret

REPLIK: Brændeovnsbranchen overser, at den afgørende forskel mellem biler og brændeovne er, at bilerne er nødvendige for vores samfund. Brændeovnene derimod koster samfundet milliarder af kroner årligt i helbredsskader, mens de lever i skattely, skriver Kåre Press-Kristensen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kåre Press-Kristensen
Seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling

Carsten Bach, bestyrelsesformand i Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne, kritiserer i Altinget, at den radikale miljøordfører Zenia Stampe vil indføre afgifter på brænderøg, så folk kommer til at betale for nogle af de helbredsskader, som deres røg forårsager.

Det er selvfølgelig ikke overraskende, at brændeovnsindustrien er imod afgifter, der kan reducere deres salg. Præcis ligesom tobaksindustrien har kæmpet imod afgifter på cigaretter. 

Men i en moderne verden kan vi ikke bare lade brændeovnsejerne gøre andre folk alvorligt syge. Man har ikke en grundlovssikret ret til bare fylde andre folks lunger med kræftfremkaldende og helbredsskadelig røg. Det er derfor, vi har indført rygeforbud i fly, tog og på arbejdspladser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Brænderøg forårsager cirka 550 dødsfald i Danmark og helbredsskader for cirka 8 milliarder kroner årligt. Skader og omkostninger, der bare tørres af i hovedet på naboerne. Det går simpelthen ikke. Netop derfor anbefaler landets førende økonomer, sundhedseksperter, grønne organisationer og mange politikere, at der gribes ind med afgifter og forbud, der kan minimere brænderøgens helbredsskader.

Hvordan vi end vender og drejer det, så er skorstenen jo bare husets cigaret.

En gennemsnitlig brændeovn i København koster samfundet cirka 15.000 kroner årligt i helbredsskader.

Kåre Press-Kristiansen
Seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling

Desuden er brændeovne kilde til indeklimaforurening og skader derved også de familier, der bruger dem. Det kunne man selvfølgelig vælge at se igennem fingre med, da det så går ud over folk selv. Men da vi har et skattefinansieret sundhedsvæsen, så bliver også det en omkostning, der tørres af i hovedet på skatteyderne og derved os alle sammen.

Biler er nødvendige
Carsten Bach mener, at Zenia Stampe ser helt bort fra vejtrafikkens forurening ved at fokusere på brænderøgen i København. Her tager han fejl. Zenia har jo netop kæmpet utrætteligt for strammere miljøzoner for vejtrafikken, der kunne reducere trafikkens luftforurening.

Samtidig overser Carsten Bach helt den nye luftforureningsopgørelse for København fra 2020. Kun 16.000 brændeovne i København udleder på bare en enkelt fyringssæson over dobbelt så mange kræftfremkaldende og helbredsskadelige fine partikler, som al vejtrafikken udleder på et helt år. En gennemsnitlig brændeovn i København koster samfundet cirka 15.000 kroner årligt i helbredsskader.

Men den afgørende forskel på brændeovne og biltrafikken er, at mens bilerne er nødvendige i vores nuværende samfund, så er der intet behov for brændeovne. Samfundet fungerer fint uden.

Endelig betaler bilisterne rigtig mange afgifter, mens brændeovnsejerne fortsat lever godt i skattely.

Røgen ud af boligområderne
Ikke overraskende mener Carsten Bach, at løsningen er nye brændeovne. Her tager han helt fejl. En ny miljømærket brændeovn forurener cirka 100 gange mere per MWh med skadelige partikler end fjernvarme og fylder fortsat luften i vores stille boligområder med kræftfremkaldende og hormonforstyrrende tjærestoffer og dioxiner.

Det er uacceptabelt. Vi skal have røgen ud af vores boligområder, ligesom røgen er ude af fly, tog og arbejdspladser. Man skal kunne stille barnevognen ud i haven i vinterhalvåret, uden naboen kan fylde barnets lunger med skadelig røg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Press-Kristensen

Sekretariatsleder, Green Global Future, sekretariatsleder, Rådet for Godt Indeklima
cand.polyt. (DTU 2002), ph.d. (DTU 2007), HD(A) (2006)

0:000:00