Radioaktivt skifer-affald kan havne i Risø

SKIFERGAS: Regeringen vil foreløbig lagre radioaktivt skifergas-affald fra prøveboringerne i Nordjylland ved Risø. Det er chokerende og understreger, at den danske lovgivning slet ikke er gearet til skifergasboringer, mener SF.

Jagten på skifergas i den nordjyske undergrund får SF til at tæppebombe regeringen med spørgsmål.
Jagten på skifergas i den nordjyske undergrund får SF til at tæppebombe regeringen med spørgsmål.Foto: Scanpix/Catherine Ertmann
Morten Øyen

Er der radioaktivt affald efter prøveboringerne efter skifergas i Nordjylland, skal det sendes til Dansk Dekommissionerings faciliteter ved Risø.

Det er en bombe, hvis der er radioaktivt affald. Jeg mener det er skræmmende, og det viser, at vi slet ikke har lavet den lovgivning, der er nødvendig.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører

I hvert fald for en stund. For den endelige håndtering og deponering af det radioaktive affald vil regeringen først vurdere nærmere, når resultaterne fra prøveboringerne ved Dybvad i Nordjylland foreligger.

Fakta
Skifergas er en type gas, som er fanget inde i skifersten, i modsætning til mere konventionelle naturgasformer, der er fanget i store gaslommer under lag af sten - i Danmark af typen alunskifer.

Skiferen findes flere forskellige steder langt nede i den danske undergrund ofte på flere kilometers dybde.

Gassen findes mellem skiferlagene og udvindes gennem en metode, der hedder frakturering, hvor en blanding af vand, salt og kemikalier pumpes ned i undergrunden, så de naturlige fraktioner i skiferen revner, og gassen kan pumpes ud.

Metoden til indvending af skifergas har været kritiseret for, at det er uklart, hvor den væske, man pumper ned i undergrunden, ender efterfølgende. Desuden er kritikken, at man ikke ved præcis, hvilke kemikalier der er tale om, og at skiferaffald kan være radioaktivt. Ved udvindingen af skifergas udledes metangasser.

Det oplyser sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00