Debat

Rambøll: En national fond skal investere i klimasikringsprojekter

DEBAT: Skal kommuner, borgere eller staten betale for klimasikring? Spørgsmålet splitter, og derfor har vi brug for en national fond til at forebygge nye oversvømmelser, skriver Rambølls markedschef.

Hvis vi skal forebygge skaderne af de næste oversvømmelser, er der ikke tid til at træde vande, skriver Rambølls markedschef, Jens Christian Riise. 
Hvis vi skal forebygge skaderne af de næste oversvømmelser, er der ikke tid til at træde vande, skriver Rambølls markedschef, Jens Christian Riise. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Christian Riise
Markedschef for vand og klimatilpasning, Rambøll

Vi har brug for langsigtede og fælles løsninger.

Jens Christian Riise
Markedschef for vand og klimatilpasning, Rambøll

Oversvømmelserne i det meste af Jylland har trukket mange overskrifter i de danske medier. Og der er ikke plads til at træde vande, hvis vi skal forebygge skaderne af de næste oversvømmelser, som desværre vil komme.

I dag sendes aben videre mellem borgerne, kommunen og staten om, hvem som skal betale for at forebygge nye skader.

Borgerne henvender sig til kommunerne, som sjældent kan forsvare at bruge millioner af kroner på et projekt, som kun kommer få borgere til gode. Og staten har ikke det formelle ansvar for borgerne, så aben sendes også videre fra Christiansborg.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er min erfaring efter at have arbejdet som rådgiver på området i lang tid. 

Præventive puljer
Men vi har brug for langsigtede og fælles løsninger.

Derfor skal vi have en national fond, ligesom de har i Holland, som gør det muligt at få hurtigere gang i klimasikringsprojekterne rundt om i landet, hvor udgifterne betales i fællesskab mellem forsyningerne, kommunerne og staten.

Her kunne det være oplagt at kigge på stormflodspuljen, som i dag udelukkende anvendes, når skaden er sket. Kunne der laves en pulje som bruges præventivt, hvor også pensionskasserne, staten og EU hjælper til?

Der er i høj grad behov for mere støtte til grønne løsninger, der går hånd i hånd med klimatilpasning. Vi nedbringer udledningen af kvælstoffer, øger biodiversitet og nedbringer risikoen for oversvømmelser. Til gavn for os alle. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Riise

Fhv. markedschef for Klimatilpasning, Rambøll, fhv. chefkonsulent, Niras
diplom i ledelse (Probana Business School 2015), diplom i uddannelsesplanlægning (UCC 2003), cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1994)

0:000:00