Rapport: Miljøregler ikke landbrugets værste fjende

LANDBRUG: Ny rapport fra Fødevareøkonomisk Institut viser, at høje rente- og lønomkostninger især hæmmer dansk landbrugs evne til at tjene penge. Miljøreguleringen udgør højest 20 procent af problemet, lyder det fra forsker bag rapporten.
Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Samlet set er hovedparten af forklaringen på, at dansk landbrug har en lavere indtjening, den større gæld, højere kapitalbinding og deraf afledte højere renteudgifter. Vores undersøgelser peger på, at højere rente- og lønudgifter udgør 70 -80 procent af problemet.

Brian Højland Jacobsen
Seniorforsker, Fødevareøkonomisk Institut
Danske landmænds indtjening i forhold til kollegerne i andre lande skyldes kun i mindre grad restriktive miljøregler. Problemet hænger overvejende sammen med større rente- og lønomkostninger.

Sådan lyder det fra seniorforsker på Fødevareøkonomisk Institut, Brian Højland Jacobsen.

"Samlet set er hovedparten af forklaringen på, at dansk landbrug har en lavere indtjening, den større gæld, højere kapitalbinding og deraf afledte højere renteudgifter. Vores undersøgelser peger på, at højere rente- og lønudgifter udgør 70-80 procent af problemet," siger Brian Højland Jacobsen.

Han har været med til at udarbejde analysen af miljøreglerne i den netop offentliggjorte analyse - "Dansk landbrug og fødevareindustris konkurrenceevne og rammevilkår". Analysen, der blev bestilt af VK-regeringen i september 2010 som led i aftalen om Grøn Vækst 2.0, har sammenlignet Danmark med andre EU-lande på en række områder såsom produktivitet, salgspriser, indtægter, gæld, teknologi, lønudgifter, finansieringsomkostninger og merudgifter til afgifter samt miljøregler.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00