Regeringen afviser at røre ved jordskatterne

JORDSKAT: Regeringen har ingen planer om at rulle de omdebatterede jordskattelettelser tilbage i forbindelse med den kommende skattereform. Men det er ikke taget helt af bordet, understreger Socialdemokraterne.
En tilbagerulning af VK-regeringens jordskattelettelser bliver ikke en del af skattereformen, slår Socialdemokraterne nu fast.
En tilbagerulning af VK-regeringens jordskattelettelser bliver ikke en del af skattereformen, slår Socialdemokraterne nu fast. Foto: privatfoto
Per Bang Thomsen
For mindre end et år siden var Helle Thorning-Schmidt (S) fast besluttet på at rulle VK-regeringens jordskattelettelser tilbage, så snart hun havde fundet sig til rette i statsministerkontoret.

Men nu har piben fået en anden lyd, og ifølge den socialdemokratiske skatteordfører Thomas Jensen vil regeringen ikke røre ved jordskatterne i forbindelse med den kommende skattereform. Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har ellers tidligere luftet over for Altinget | Fødevarer, at skattelettelserne til landmændene kunne komme i spil under forhandlingerne.

"Med mindre der er nogle andre partier, som trækker det ind i skatteforhandlingerne, så vil der ikke blive rørt ved jordskatterne. Regeringen har i hvert fald ingen planer om det," siger Thomas Jensen til Altinget | Fødevarer.

S: Ikke taget helt af bordet
En tilbagerulning af de omdebatterede jordskattelettelser stod ellers højt på dagsordenen, da den nuværende regering stadigvæk sad i opposition. Dengang mente både Socialdemokraterne og SF, at lempelsen af jordskatterne - som stammer fra VK-regeringens Grøn Vækst 2.0-pakke - var "passiv støtte" til landmændene og "totalt ineffektivt".

Derfor slog Helle Thorning-Schmidt fast under Landbrug & Fødevarers årsmøde sidste år, at et nyt flertal ville rulle dem tilbage i et tempo, som skulle sikre "en nænsom omstilling".

Med mindre der er nogle andre partier, som trækker det ind i skatteforhandlingerne, så vil der ikke blive rørt ved jordskatterne. Regeringen har i hvert fald ingen planer om det.

Thomas Jensen
Skatteordfører (S)

En tilbagerulning af jordskattelettelserne var også på bordet, efter de tre partier havde dannet regering, og skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) udtalte i slutningen af 2011 til Altinget | Fødevarer, at emnet kunne komme i spil i forbindelse med den skattereform, som netop er blevet skudt i gang.

Men ifølge den socialdemokratiske skatteordfører er regeringen udmærket klar over, at landbrugssektoren er presset, og derfor ønsker den ikke at presse landmændene yderligere.

"Vi ønsker at friholde den del af erhvervet for afgifter, og derfor vil vi ikke rulle jordskatterne tilbage. Vi har derimod prøvet at gøre livet lettere for landbruget ved at lave nogle andre tiltag såsom bankpakkerne," siger Thomas Jensen og understreger, at skattelettelserne bliver finansieret via den pesticidafgift, som snart bliver vedtaget.

Men er en tilbagerulning af jordskatterne så endegyldigt taget af bordet?

"Nej. Selvom det ikke er med i skattereformen, er det ikke ensbetydende med, at vi aldrig vil røre ved det. Men i denne skattereform ønsker regeringen ikke at øge skatterne på jord."

V: Drop det nu
Noget tyder dog på, at man skal vente til begyndelsen af 2013, før der kommer en endelig afklaring på spørgsmålet.

I kommissoriet for regeringens Natur- og Landbrugskommission, som blev præsenteret tidligere på året, står der, at den skal "tage højde for udeståender i forhold til den tidligere regerings jordskattelettelser fra Grøn Vækst". Og kommissionen er først færdig med sit arbejde i 2013.

Det er denne usikkerhed, som bliver mødt med bekymrende miner hos Venstre, som var med til at give landmændene skattelettelsen på godt en halv milliard kroner. Selvom fødevareordfører Erling Bonnesen er tilfreds med, at regeringen har sat en tilbagerulning i bero, så ærgrer han siger over, at ideen ikke er blevet droppet helt.

"Det er bekymrende, at regeringen lader den rygende pistol ligge på bordet. Det skaber en vis usikkerhed, og derfor håber jeg, at de snart vil droppe det helt," siger han til Altinget | Fødevarer.

Hos Landbrug & Fødevarer er der tilfredshed med, at jordskattelettelserne ikke bliver trukket tilbage i forbindelse med reformen. Erhvervsorganisationen har tidligere meldt ud, at en tilbagerulning af jordskattelettelserne kunne koste mere end 7.000 arbejdspladser rundt om i landet.

"Vores udgangspunkt har hele tiden været, at erhvervslivet ikke skulle bidrage til finansieringen af skattereformen. Det ville bare være at sende en regning videre, som i sidste ende alligevel lander hos den danske befolkning. Men vi er da glade for, at regeringen har lyttet til vores synspunkter," siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00