Regeringen lander bred aftale om affald: Mere skal sorteres, og mindre skal gå op i røg

AFTALE: Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftale om en grønnere affaldssektor. De blå partier er glade for mere konkurrence på området, mens Enhedslisten kalder det en god dag for fællesskabet. KL får nøglerollen med at lave ”dødsliste”.

Fremover skal der sorteres i ti fraktioner i mellem to-fire spande i danske hjem
Fremover skal der sorteres i ti fraktioner i mellem to-fire spande i danske hjemFoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. KragesteenKarl Emil Frost

Der skal sorteres i ti forskellige typer affald ude i de danske hjem, og flere forbrændingsværker skal lukkes.

Det er med i aftalen om en grønnere affaldssektor, som blev præsenteret tirsdag formiddag i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

”I mange år har den danske affaldssektor ikke leveret på den grønne front. Det ændrer vi på nu,” lød det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) under præsentationen.

KL skal lave "dødsliste"
Regeringen havde spillet ud med et udspil, der reducerer CO2-udledningen med 0,7 millioner ton frem mod 2030. Og det endte aftalen også på.

Det her viser, at man godt kan få en grøn affaldssektor ved at satse på mere udbud, mere liberalisering og mere konkurrenceudsættelse. Det er jo sådan nogle iskolde ord, der går lige i hjertet på en liberalist som mig.

Alex Vanopslagh (LA)
Formand

Tilsvarende lagde regeringen også op til, at danskerne skal til at sortere affaldet i ti forskellige typer, og importen af affald til forbrænding skal ned, som følge af at en række forbrændingsanlæg skal lukke.

Det er alle partierne i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige nu med i.

Slåskampen i forhandlingerne har i høj grad handlet om, hvorvidt kommunernes forbrændingsanlæg skal gøres til selskaber efter privat forbillede, og hvordan man får lukket ned for kapaciteten af forbrænding af affald – det vil sige lukket forbrændingsanlæg.

Dan Jørgensen forklarer den tilgang med, at han har sine tvivl, om kommunerne er opgaven voksen.

"Det har vi været en smule skeptiske over for, om de kunne levere, fordi de ikke har leveret de seneste 20 år. Men det lover de altså nu, at de kan, og ovenikøbet ud fra de miljøstandarder og certificeringskrav, vi stiller," siger Dan Jørgensen.

Derfor er aftalen i stedet endt med, at KL nu får til udgangen af året til at lave den såkaldte dødsliste over forbrændingsanlæg, der skal lukke. Hvis KL ikke løser opgaven til tiden, træder en udbudsbaseret model i kraft i stedet, så kapaciteten nedbringes gennem øget konkurrence.

Blå glæde over liberalisering
Aftalen har bred støtte i Folketinget, hvor Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, lægger vægt på, at der nu bliver skabt et mere frit marked for affald. Og han lader også forstå, at danskerne ikke skal frygte, at det nu bliver ”røvbesværligt”, når der fremover skal sorteres i ti fraktioner i mellem to-fire spande.

”Vi skal ikke have ti spande stående, som det har lydt i debatten. Og samtidig har vi også sagt, at hvis der kommer ny teknologi, så skal vi også løbende se på det, så vi ikke unødigt gør det mere besværligt,” sagde Tommy Ahlers.

Som et af få partier i Folketinget var Liberal Alliance ikke med i aftalen om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Men dagens affaldsaftale var simpelthen for liberal til, at partiet kunne sige nej

"Det her viser, at man godt kan få en grøn affaldssektor ved at satse på mere udbud, mere liberalisering og mere konkurrenceudsættelse. Det er jo sådan nogle iskolde ord, der går lige i hjertet på en liberalist som mig. Og derfor er jeg egentlig også ganske glad," siger LA-formand Alex Vanopslagh.

Røde partier: Vigtigt, at kommuner spiller en rolle
Et centralt stridspunkt i forhandlingerne var regeringens forslag om at gøre de kommunalt ejede forbrændingsanlæg til aktieselskaber. At det ikke lykkedes, vækker stor tilfredshed hos både Enhedslisten og SF.

”Det er vigtigt for os, at kommunerne fortsat spiller en rolle vedrørende det genanvendelige husholdningsaffald. Derfor er vi tilfredse med, at de kommunale anlæg nu i stedet for at blive tvangsprivatiseret kan konkurrere om det genanvendelige husholdningsaffald på linje med private aktører,” sagde SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Selvom det landede som en bred aftale, står alle partier dog ikke bag. Hverken Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti er med i aftalen. Mandag aften forklarede DF’s miljøordfører, at han frygter en stor regning til skatteyderne, når gældsatte forbrændingsanlæg skal lukkes.

”Det er kommunen, der har garanteret for lånet, og hvis virksomheden forsvinder, skal man indfri sine lån, og det kan kommunen gøre ved at sætte skatten op for at betale regningen,” sagde han til Ritzau ifølge BT. 

Med den nye aftale er partierne bag enige om visionen: at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030.

Den nye aftale reducerer udslippet fra affaldssektoren med lidt mindre end en tredjedel frem mod 2030.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00