Regeringen vil lade kommuner bygge på det grønne danmarkskort

PLANLOV: Regeringen vil tillade udviklingsområder nær kysterne, som overlapper med Grønt Danmarkskort. Det er stik imod hensigten med planloven, lyder kritikken fra flere grønne organisationer. S kræver afklaring fra ministeren.

Rasmus Jarlov (K) har sendt et udkast til et nyt landsplandirektiv i høring. 22 af 91 nye udviklingsområder ligger helt eller delvist inden for Grønt Danmarkskort. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Rasmus Jarlov (K) har sendt et udkast til et nyt landsplandirektiv i høring. 22 af 91 nye udviklingsområder ligger helt eller delvist inden for Grønt Danmarkskort. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Vi skal have afklaret, om aftalen og ånden i planloven fra 2017 er overholdt.

Christian Rabjerg Madsen (S), miljøordfører

Snart kan en række kommuner få mulighed for at bygge boliger og sætte gang i byudvikling i områder, der hidtil har været en del af Grønt Danmarkskort.

Det viser regeringens udkast til det nye landsplandirektiv.

Her foreslår erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) at etablere 91 nye udviklingsområder langs de danske kyster. Et udviklingsområde er et areal, hvor kommunen ifølge planloven har "mulighed for at give tilladelse til virksomheder og anlæg".

Dokumentation

Hvad er Grønt Danmarkskort?

Grønt Danmarkskort skal sikre en forstærket indsats for større og mere sammenhængende naturområder. Med Grønt Danmarkskort understøttes opfyldelsen af FN's og EU's mål for biodiversitet i 2020.

Grønt Danmarkskort skal tjene som et strategisk planlægnings- og prioriteringsværktøj, der kan anvendes af både kommuner, staten, foreninger og fonde som grundlag for en prioritering af kommende naturindsatser. I kommunernes udpegninger af Grønt Danmarkskort indgår eksisterende og potentiel natur.

Den eksisterende natur omfatter:

  • Eksisterende Natura 2000-områder på land
  • Naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser
  • Økologiske forbindelser.

Den potentielle natur omfatter:

  • Potentielle naturområder
  • Potentielle økologiske forbindelser.

Kilde: Miljøstyrelsen.


0:000:00