Rigsrevisionen kritiserer Landbrugsstyrelsens kontrol af EU-tilskud

KRITIK: En utilstrækkelig kontrol af tilskudsordningerne Økologisk arealtilskud og Naturforvaltning medfører en risiko for underkendelser fra EU. Det vurderer Rigsrevisionen i ny beretning. Landbrugsstyrelsens afviser dele af kritikken.

Rigsrevisionen kritiserer Landbrugsstyrelsens kontrol af blandt andet tilskudsordningerne under Naturforvaltning, hvor nogle af bevillingerne går til pleje af græs og naturarealer.
Rigsrevisionen kritiserer Landbrugsstyrelsens kontrol af blandt andet tilskudsordningerne under Naturforvaltning, hvor nogle af bevillingerne går til pleje af græs og naturarealer.Foto: Mikal Schlosser/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst
Fakta
Økologisk arealtilskud
Landbrugsstyrelsen giver tilskud til omlægning til økologi, basistilskud, kvælstoftillæg og frugt- og bærtillæg. I 2018 er der givet tilsagn til Økologisk arealtilskud for i alt 410,2 millioner kroner. Heraf kommer 307,7 millioner kroner fra EU, hvilket er svarende til 75 procent.


Naturforvaltning
Tilskudsordningerne under Naturforvaltning har til formål at sikre og forbedre bevaringsstatus for naturtyper og dyrearter i Danmark. Ordningerne har årligt bevillinger med undtagelse af 2018. I 2017 blev der givet tilsagn for 43,9 millioner kroner, og i 2019 er der bevilling til tilsagn på 30 millioner kroner.


Fakta fra Rigsrevisionens årsberetning.

Danmark kan risikere at skulle tilbagebetale EU-støtte, fordi Landbrugsstyrelsen ikke har ført tilstrækkelig kontrol med to tilskudsordninger, der er baseret på EU-midler.

Sådan lyder kritikken i Rigsrevisionens årsberetning.

I sin revision af statens forvaltning i 2018 vurderer Rigsrevisionen, at Landbrugsstyrelsens kontrol med tilskudsordningerne Økologisk arealtilskud og Naturforvaltning, som består af EU-tilskud, ikke lever op til EU’s krav.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00