Debat

Røde Kors: Genbrug af tekstil må ikke drukne i affaldssektorens omstilling

Vi har i dag et velfungerende genbrugskredsløb for tekstil, der både sænker CO2-udslippet og giver penge til udsatte i Danmark og resten af verden. Det er en succeshistorie, som vi skal passe på ikke drukner i omstillingen af affaldssektoren, skriver Tina Donnerborg.

Genbrug af tekstil har også en plads i fremtiden. Ikke mindst fordi indsatsen også kommer udsatte mennesker til gode, skriver Tina Donnerborg.
Genbrug af tekstil har også en plads i fremtiden. Ikke mindst fordi indsatsen også kommer udsatte mennesker til gode, skriver Tina Donnerborg.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tina Donnerborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tekstilindustrien er næst efter olieindustrien den mest klima- og miljøbelastende industri i verden. I dag er det kun en ganske lille del af vores tekstilaffald, der bliver omdannet til nye produkter og genanvendt, og der findes ingen effektive teknologier til separering af blandingstekstiler.

Derfor er direkte genbrug i dag den eneste måde, tekstil i større skala indgår i den cirkulære økonomi. 

Vi bilder os ikke ind, at genbrug af tekstil er hele løsningen på tekstilbranchens udfordringer. Men det fungerer og har også en plads i fremtiden

Tina Donnerborg
Chef for genbrug, Røde Kors

I Danmark er vi gode til at genbruge. Mange afleverer brugt tøj i nødhjælpsorganisationernes containere, som organisationerne sælger videre til nye forbrugere.

Alene hos Røde Kors gav vores genbrugsaktiviteter i 2020 en nettobesparelse på 16.300 ton CO2e. Det viser en ny analyse af vores klimaeffekt. Vi solgte i 2020 over 6,5 millioner produkter svarende til 8.500 ton genbrug. Det fortrænger direkte CO2-krævende produktion af nye varer - og effekten af de andre hjælpeorganisationers indsats kommer oveni. 

Udover at genbrug sparer CO2, giver det også penge til udsatte grupper. Vores resultater er skabt ved, at over 10.000 frivillige driver vores 250 Røde Kors-butikker i Danmark. Overskuddet derfra kommer direkte socialt udsatte børn og familier til gavn.

Der er med andre ord fuld plade på bæredygtighedsmålene: CO2-besparelser, overskud på bundlinjen og tiltrængt hjælp til socialt arbejde.

Genbrug af tøj skal overleve omstilling af affaldssektoren
Vi bilder os ikke ind, at genbrug af tekstil er hele løsningen på tekstilbranchens udfordringer. Men det fungerer og har også en plads i fremtiden, når genanvendelsesteknologierne inden for tekstil er modnet. Ikke mindst fordi indsatsen også kommer udsatte mennesker til gode. 

Derfor skal det sikres, at tekstilgenbrug overlever affaldssektorens omstilling i retning af klimaneutralitet i 2030, hvor genbrug og genanvendelse skal være styrende for affalds- og ressourcehåndteringen i Danmark.

En central del af omstillingen er, at borgerne i hele landet fra 2022 skal smide deres tekstilaffald i separate containere, præcis som det i dag fungerer med eksempelvis pap, papir og metal. Det rummer en risiko for, at tekstil, som reelt kan genbruges, ender i affaldscontaineren.

Lad os skabe rammer, der tilgodeser genbrug
Især tre tiltag er centrale for at undgå, at kilden med genbrugstøj udtørrer: 

Det skal ikke blive kompliceret for borgerne at levere tøj til genbrug. Genbrugscontainerne skal være centralt placerede, så de i praksis virker som et reelt og tilgængeligt alternativ til containeren med tekstilaffald i gården eller indkørslen.

Vi bør sikre, at borgerne kan kende forskel på tekstilaffald og tekstil, der kan genbruges, så det rigtige tøj ender de rigtige steder. Der skal en informationsindsats til, så vi styrker kildesorteringen allerede ved borgerne.

Måske vigtigst af alt skal vi samarbejde om løsningen. Røde Kors og andre nødhjælpsorganisationer sidder med reel dybdeviden og en unik infrastruktur inden for genbrug af tekstil. Den skal bringes i spil, så vi sikrer, at omstillingen af affaldssektoren fortsat udstikker gode forhold for tekstilgenbrug.

På den måde kan tekstilgenbrug også i fremtiden være en stor del af danskernes bæredygtighedsindsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00