Røde partier raser mod Radikales forslag om at droppe den grønne check

GRØN FINANSIERING: Radikale vil med nyt finanslovsudspil afskaffe den grønne check og bruge pengene på nye klimatiltag. "Helt hovedløst" og "bundhamrende skævt", mener SF og Enhedslisten. Regeringen afviser ikke, at den grønne check kan komme i spil.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Jeg begriber ikke, at vi skal have denne her debat igen og igen.

Mai Villadsen (Ø)
Klima- og miljøordfører

Regeringens tre støttepartier står ofte sammen på spørgsmål om klima og miljø - men Radikales nye finanslovsudspil har tydeliggjort, at der er dyb uenighed om financieringen af de grønne tiltag.

Fakta
Den grønne check
Den grønne check er ikke en egentlig check, men et beløb, der automatisk bliver regnet med på din forskudsopgørelse. Beløbet afhænger af din indkomst og af hvor mange børn, du har.

Den grønne check blev indført i 2010 ovenpå skattereformen i 2009 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

For en pensionist var beløbet 930 kr. i 2018, mens andre over 18 år fik 756 kr. Børn og lav indkomst giver ekstra højt beløb.

Den grønne check er i flere omgange blevet nedsat, det gælder i 2014 med aftalen om tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften og i 2016 med aftalen om at afskaffe PSO-afgiften.

Kilde: Skatteministeriet

Konkret foreslår Radikale, at den grønne check droppes, hvilket ifølge Finansministeriet vil spare statskassen for 2,5 milliarder kroner frem mod 2025. Penge, som partiet ønsker at bruge på en række klimatiltag, heriblandt omlægning af landbrug, udskiftning af oliefyr og ladestandere til elbiler.

Det er ikke nyt, at Radikale ønsker den grønne afgift afskaffet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00