Røde partier raser om vandløb: Regeringen haster lov igennem

Erling Bonnesen i Folketinget 15. december 2016.

KRITIK: Oppositionen kalder det ”dybt problematisk” og ”udemokratisk”, at kriterier for en ny afgrænsning af vandløb først præsenteres kort inden loven skal vedtages. Venstre afviser kritikken.

Det hører til sjældenhederne, at der er egentlig debat under andenbehandlingen af et lovforslag. Men torsdag formiddag tog flere partier fra oppositionen alligevel ordet under behandlingen af et forslag om vandplanerne.

Og der lød hård kritik af, at regeringen fortsat ikke har præsenteret kriterier for en ny afgrænsning af vandløb.

”Det er dybt, dybt problematisk, at man beder Folketinget – og i øvrigt også kommunerne – om at udtage vandløb på et grundlag, som ingen kender,” sagde Socialdemokratiets fødevarerordfører Simon Kollerup.

Årsagen til diskussionen er et lovforslag fra regeringen, som skal skabe rammerne for en ny vurdering af vandløb i 2. generation af vandplanerne, der gælder for perioden 2015-2021. En øvelse, der handler om at tage vandløb ud af vandplanerne, og som Aarhus Universitet har udarbejdet kriterier for. I første omgang var det ikke meningen, at kriterierne skulle præsenteres inden lovforslagets vedtagelse, men regeringen er gået med til det ønske fra partierne i rød blok.

Urimeligt og udemokratisk
De røde partier er dog kritiske, fordi kriterierne først bliver præsenteret for udvalget mandag morgen kl. 7. Altså på samme dag, som lovforslaget skal stemmes endeligt igennem i Folketinget. Tidligere var meldingen onsdag i denne uge. Alternativets miljøordfører, Christian Poll, var ikke imponeret under debatten i Folketingssalen.

”Den her sag kommer til at få stor betydning for det åbne land. Derfor er helt centralt for os at forstå, hvad det er for nogle kriterier, man vil lægge til grund. At vi nu skal have gennemgangen mandag morgen, er udemokratisk,” sagde han.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding kaldte kriterierne for ”helt afgørende” og lagde vægt på, at det heller ikke er en specielt enkelt sag.

”Gennemgangen er blevet udskudt, fordi ministeren skulle sætte sig ind – og måske redigere – i de formentlig dybt komplicerede oplæg til kriterier, der er kommet fra universiteterne,” sagde Marie Reumert Gjerding og fortsatte:

”Det er ikke rimelige arbejdsbetingelser for Folketinget, når tingene skal hastes igennem på den her måde. Det er ikke realistisk, at Folketinget på én time skal nå at sætte sig ind i det omfattende grundlag, der skal danne baggrund for den fremtidige beskyttelse.”

Partierne opfordrede regeringen til at udskyde den endelige behandling af lovforslaget til januar.

V: Det handler om vandråd
Men det afviste Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen. Han pegede på, at regeringen fortsat lever op til løftet om at præsentere kriterier inden 3. behandlingen. Argumentet er også, at lovforslaget blot er en rammelov, der giver ministeren mulighed for at nedsætte vandråd og sætte gang i processen med en ny udpegning af vandløb.

”Der er ikke nogen, der kan være uenig i, at vandløbene skal have det godt. Kernen i det her er at få udpeget lokale vandråd, så vi kan få de lokale eksperter med til at træffe de rigtige afgørelser,” lød det fra Erling Bonnesen som fortsatte:

”For mig handler det ikke om at få sat tingene i stå. Det handler om at få fremdrift i processen. Derfor imødekommer vi også ønsket om et nyt udvalgsmøde.”

Partierne besluttede således at afholde et nyt udvalgsmøde for at drøfte processen. Det blev afholdt torsdag eftermiddag, og planen er fortsat, at kriterierne bliver præsenteret kl. 7, og at loven stemmes igennem senere på dagen.

,

Forrige artikel Udflytning af statslige arbejdspladser giver permanent millionregning Udflytning af statslige arbejdspladser giver permanent millionregning Næste artikel Jarlov: Lovproces om vandløb kunne have været bedre Jarlov: Lovproces om vandløb kunne have været bedre