Røde partier raser om vandløb: Regeringen haster lov igennem

KRITIK: Oppositionen kalder det ”dybt problematisk” og ”udemokratisk”, at kriterier for en ny afgrænsning af vandløb først præsenteres kort inden loven skal vedtages. Venstre afviser kritikken.

Toke Gade Crone KristiansenHjalte T. H. Kragesteen

Det hører til sjældenhederne, at der er egentlig debat under andenbehandlingen af et lovforslag. Men torsdag formiddag tog flere partier fra oppositionen alligevel ordet under behandlingen af et forslag om vandplanerne.

Og der lød hård kritik af, at regeringen fortsat ikke har præsenteret kriterier for en ny afgrænsning af vandløb.

”Det er dybt, dybt problematisk, at man beder Folketinget – og i øvrigt også kommunerne – om at udtage vandløb på et grundlag, som ingen kender,” sagde Socialdemokratiets fødevarerordfører Simon Kollerup.

Årsagen til diskussionen er et lovforslag fra regeringen, som skal skabe rammerne for en ny vurdering af vandløb i 2. generation af vandplanerne, der gælder for perioden 2015-2021. En øvelse, der handler om at tage vandløb ud af vandplanerne, og som Aarhus Universitet har udarbejdet kriterier for. I første omgang var det ikke meningen, at kriterierne skulle præsenteres inden lovforslagets vedtagelse, men regeringen er gået med til det ønske fra partierne i rød blok.

Der er ikke nogen, der kan være uenig i, at vandløbene skal have det godt.

Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

Urimeligt og udemokratisk
De røde partier er dog kritiske, fordi kriterierne først bliver præsenteret for udvalget mandag morgen kl. 7. Altså på samme dag, som lovforslaget skal stemmes endeligt igennem i Folketinget. Tidligere var meldingen onsdag i denne uge. Alternativets miljøordfører, Christian Poll, var ikke imponeret under debatten i Folketingssalen.

”Den her sag kommer til at få stor betydning for det åbne land. Derfor er helt centralt for os at forstå, hvad det er for nogle kriterier, man vil lægge til grund. At vi nu skal have gennemgangen mandag morgen, er udemokratisk,” sagde han.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding kaldte kriterierne for ”helt afgørende” og lagde vægt på, at det heller ikke er en specielt enkelt sag.

”Gennemgangen er blevet udskudt, fordi ministeren skulle sætte sig ind – og måske redigere – i de formentlig dybt komplicerede oplæg til kriterier, der er kommet fra universiteterne,” sagde Marie Reumert Gjerding og fortsatte:

”Det er ikke rimelige arbejdsbetingelser for Folketinget, når tingene skal hastes igennem på den her måde. Det er ikke realistisk, at Folketinget på én time skal nå at sætte sig ind i det omfattende grundlag, der skal danne baggrund for den fremtidige beskyttelse.”

Partierne opfordrede regeringen til at udskyde den endelige behandling af lovforslaget til januar.

V: Det handler om vandråd
Men det afviste Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen. Han pegede på, at regeringen fortsat lever op til løftet om at præsentere kriterier inden 3. behandlingen. Argumentet er også, at lovforslaget blot er en rammelov, der giver ministeren mulighed for at nedsætte vandråd og sætte gang i processen med en ny udpegning af vandløb.

”Der er ikke nogen, der kan være uenig i, at vandløbene skal have det godt. Kernen i det her er at få udpeget lokale vandråd, så vi kan få de lokale eksperter med til at træffe de rigtige afgørelser,” lød det fra Erling Bonnesen som fortsatte:

”For mig handler det ikke om at få sat tingene i stå. Det handler om at få fremdrift i processen. Derfor imødekommer vi også ønsket om et nyt udvalgsmøde.”

Partierne besluttede således at afholde et nyt udvalgsmøde for at drøfte processen. Det blev afholdt torsdag eftermiddag, og planen er fortsat, at kriterierne bliver præsenteret kl. 7, og at loven stemmes igennem senere på dagen.

Dokumentation

Sagen kort

Som en del af Landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under 10 km2, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet er ved at udarbejde. Det er besluttet, at vandrådene bliver inddraget i arbejdet.

Forhenværende miljøminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de ”forhadte vandløb” skal ud af vandplanerne. Udgangspunkt var de vandløb, der har et opland på under 10 km2, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer. Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats.

I den endelig landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og i stedet skal flade, smalle og gravede vandløb, eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes. Derudover skal man se på udpegningen af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre.

Aarhus Universitet er ved at udarbejde nye kriterier, som forventes præsenteret for politikerne mandag.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har fremsat lovforslag, der skal danne baggrund for øvelsen.

Arbejdet forventes færdig inden udgang af 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00