Debat

S: Behov for et stærkt landbrug og mere natur

DEBAT: Hvad forventer politikerne af Natur- og Landbrugskommissionen? Socialdemokraterne håber, at den kan pege på retninger, som kan give større indtjening til landbruget og mindre belastning af naturen. Det vil kræve en ny form for regulering, mener Torben Hansen og Orla Hav.
Miljøordfører Torben Hansen (tv) og fødevareordfører Orla Hav (th).
Miljøordfører Torben Hansen (tv) og fødevareordfører Orla Hav (th).Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Hansen og Orla Hav
Hhv. miljøordfører og fødevareordfører, Socialdemokratiet

Efter et par gange at have hørt Natur- og Landbrugskommissionens formand sætte ord på arbejdet i kommissionen vover vi den vanskelige øvelse at sætte ord på de forventninger og håb, vi har til det resultat, kommissionen barsler med.

Først og fremmest er det godt at erfare, at kommissionen har god fremdrift i sit arbejde. Engagementet hos aktørerne er til stede og dialogen bygger forhåbentlig bro mellem de vanskeligt forenelige størrelser, der er kommissionens arbejdsfelt.

Vi ser også kommissionens anbefalinger som muligheden for at lave pejlemærker, visioner og konkret regulering, der kridter banen af for natur- og landbrugsudviklingen for den næste generation. Derfor håber vi også, at aktørerne spiller aktivt med.

Fakta

Regeringens Natur- og Landbrugskommission kommer i løbet af foråret med sine anbefalinger.

Altinget.dk har som optakt bedt miljø- og fødevareordførerne fra Folketingets partier om at beskrive deres forventninger til Kommissionen. Politikernes indlæg bringes i løbet af de næste uger.

Du kan også blande dig i debatten: Send dit indlæg til [email protected]

Plads til natur og stærkt erhverv
Det første håb er, at kommissionens værk vil skabe forståelse for, at vi skal have plads til både mere natur og et stærkt erhverv. Det er ikke nogen enkel opgave. Lad os blot se på det store erhverv landbruget, der i Danmark er så udbredt og toptunet, at det mange steder bevæger sig over naturens tålegrænser. Bestemt ikke af på grund af ond vilje eller slaphed; men fordi landbruget er supereffektivt og rationelt.

Med en sådan forståelse håber vi, at grundlaget for en nuanceret indsats kan udfolde sig i udøvelsen af landbrug, og at der fremadrettet kommer en mere emissionsbaseret regulering. En regulering der sikrer et økonomisk, naturmæssigt og miljømæssigt bæredygtigt landbrugserhverv.

Det andet håb er, at kommissionen kan pege på retninger, som kan give større indtjening og mindre belastning af naturen. Her kommer fokus til at være på flere højprisprodukter, som stadig mere købekraftige befolkningsgrupper globalt vil efterspørge. Udsigterne for efterspørgsel af fødevarer er gode med en verdensbefolkning, der vokser stærkt, og ikke mindst en udvikling, der løfter mange ud af fattigdom.

Specifikke og generelle tiltag
Det tredje håb er, at rigtig anvendelse af kommissionens rapport vil danne grundlag for forståelsen af godt landmandskab, som vil sikre en overgang fra gennemsnitsvurderinger og godkendelser af produktionen på et brug afløses af konkrete vurderinger af det enkelte brug, så der bliver plads til forskelle i jordens sammensætning, vandløbspåvirkninger, drikkevandspåvirkninger og den enkelte landmands evne til at bruge sin viden til at sikre de hårfine balancer mellem natur og kultur.

Kort sagt at fremtidens regulering bliver en blanding af specifikke og generelle tiltag.

Natur- og landbrugskommissionen åbner en historisk mulighed for både natur og landbrug. Det fordrer dog også, at organisationerne og de politiske partier er åbne og fleksible i den proces, der kommer efter kommissionens afrapportering. Derfor håber vi også på, at de løsninger, der skabes, bliver bredt funderet både politisk og blandt organisationerne.

Tro, håb og kærlighed
Vi har respekt for, at det er vanskeligt at opfylde vore håb; men er overbeviste om at et middel til, at vi kommer ud over "skyttegravskrigene" til en fælles erkendelse af, at jorden er vi fælles om, og at vi skal give den videre til de kommende generationer, så vi ikke med kortsigtede interesser har spoleret deres muligheder. Det er uomtvisteligt at landbruget står i en svær situation, og at naturen har behov for mere plads og større sammenhæng.

Ja, vi tror, det er muligt, hvis der er vilje til forståelse af balancerne i naturen er fine og kræver respekt fra den enkelte aktør og os alle som samfund.

Så det bliver i sandhed tro, håb og kærlighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00