Debat

S: Der er en snert af dr. Jekyll og mr. Hyde i Venstres naturpolitik

DEBAT: Da Venstre havde regeringsmagten, gjorde partiet ikke meget for naturen. Det ville glæde mig, hvis deres grønne ambitioner har ændret sig, men jeg tvivler, skriver Mette Gjerskov (S).

Man skal holde øje med, hvem Venstre sender til talerstolen, når Folketinget debatterer naturpolitik, skriver Mette Gjerskov (S). Er det dr. Jekyll eller mr. Hyde? 
Man skal holde øje med, hvem Venstre sender til talerstolen, når Folketinget debatterer naturpolitik, skriver Mette Gjerskov (S). Er det dr. Jekyll eller mr. Hyde? Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Forhenværende minister og nuværende ordfører for miljø og verdensmål

Jeg forstår, at Jacob Jensen (V) nu mener, at det gamle landbrugsparti Venstre godt kan gå op i miljø, klima og grøn omstilling, jævnfør hans indlæg i Altinget 17. december 2020. Velkommen til Jacob og til resten af Venstre. I har været savnet som reelle bidragere til natur og biodiversitet. 

Det virker, som om det er sundt for Venstre at komme væk fra regeringskontorerne. Partiet har i en periode på fire år, fra 2015 til 2019, haft rig mulighed for at gøre noget ved den alvorlige naturkrise, som vi står i. For krisen er er ikke ny. 

I stedet opsummerer daværende miljøminister Esben Lunde Larsens udtalelse om, at "en kornmark er natur", hvordan Venstres tilgang til naturpolitik har været. Nemlig særdeles mangelfuld. Har det nu ændret sig?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg tvivler og tænker, om der mon – uden sammenligning i øvrigt – er en snert af dr. Jekyll og mr. Hyde i Venstres naturpolitik?

Hvem sender Venstre i dag?
Når vi debatterer klimaskovfonden, kystbeskyttelse, natur og biodiversitet eller for den sags skyld generationsforureninger, så bestiger Jacob Jensen Folketingets talerstol og taler engageret om det grønne. Som i øvrigt alt sammen skal finansieres af regeringen. 

Status på den danske natur var ikke bedre efter fire år med en Venstre-ledet regering

Mette Gjerskov (S)
Forhenværende minister og nuværende ordfører for miljø og verdensmål

Men når det gælder ekstra beskyttelse med forbud mod at pløje, sprøjte og gødske vores smukke natur på heder, enge og overdrev i paragraf 3-områder, så er det landbrugsordfører Erling Bonnesen (V), der på vegne af Venstre indigneret bestiger talerstolen og buldrer, at der er tale om symbolpolitik og tyveri ved højlys dag. 

Det bidrager med en vis spænding, når vi debatterer natur i folketingssalen: Hvem sender Venstre i dag? Jekyll eller Hyde?

Men det efterlader mig – og formentlig mange andre – med et indtryk af en stor forvirring og reel tvivl: Hvor står Venstre i naturpolitikken? 

En aftale til de grønne historiebøger
Vi andre – regeringen, R, SF, Enhedslisten og Alternativet – har en klar grøn retning.

Er du i tvivl, så kan du bladre en lille smule tilbage i kalenderen til fredag 4. december 2020. Den dato vil gå over i de grønne historiebøger.

Vi nøjes ikke med at tale om naturen. Vi betaler også. Helt præcist 888 millioner kroner til en natur- og biodiversitetspakke. Det er en helt igennem fantastisk aftale.

Vi gør nu lige præcis det, som naturen har mest brug for, og som eksperter har efterspurgt i flere år. Vi giver naturen plads med naturnationalparker og urørt skov.

Plads til dyr og planter. Plads til liv. Plads til, at naturen kan udvikle sig. Og vi sætter samtidig gang i oprydningen af en af fortidens store synder, generationsforureningerne. 

Læs også

Venstre hjalp ikke naturen
Venstre brugte sin regeringsperiode på en landbrugspakke, som viste sig katastrofal for udledningerne af kvælstof til vandmiljøet.

De sløjfede randzonerne, som ellers beskyttede biodiversiteten og etablerede spredningskorridorer langs vandløb i hele landet.

Og så kunne de heller ikke blive enige med Konservative om naturmål, fordi det efter Konservatives mening ikke var ambitiøst nok. Status på den danske natur var ikke bedre efter fire år med en Venstre-ledet regering. Tværtimod. 

Det vil glæde mig, hvis Venstre for alvor vil være med til at forbedre vores natur. Men jeg tror, at det er klogt at holde øje med, hvilken del af Venstre de vælger at sende på talerstolen til naturdebatterne i Folketinget. Jekyll eller Hyde?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00