S foreslår handleplan mod giftrester i frugt

NYHED: Regeringen gør alt for lidt for at komme stigningen i fund af pesticidrester i dansk frugt og grønt til livs. Det mener Socialdemokraterne, som nu foreslår fempunkts-handleplan.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
I 2004 indeholdt 49 procent af den danske frugt pesticidrester. Tre gange så meget som i 2000.

Den udvikling vil Socialdemokraterne sætte en stopper for.

Partiet foreslår derfor en handleplan med fem nye konkrete tiltag.

Det er nødvendigt, også selvom stigningen ifølge fødevaremyndighederne ikke er sundhedsfarlig for forbrugerne, fordi resterne er så små, at de stadig holder sig under grænseværdien.

Dokumentation
Socialdemokraternes forslag i punktform

Planen skal som minimum indeholde følgende elementer:

  • En årlig afrapportering af pesticidfundene, så resultaterne er lettilgængelige og ikke mindst anvendelige for gartnere og deres rådgivere.

  • En registrering af fundene af pesticidrester i dansk frugt og grønt, så de kan spores tilbage til den enkelte avler, således at avlerne får et redskab til en mere målrettet rådgivning.

  • En fokuseret indsats i Miljøstyrelsen, så nye og bedre pesticider hurtigt kan godkendes, og så 10-års-fristen for revurdering af godkendte sprøjtemidler som minimum overholdes for pesticider, der anvendes i fødevarer tæt på høst.

  • Puklen med ansøgninger om godkendelser af pesticider i Miljøstyrelsen skal være væk ved udgangen af 2006.

  • En registrering af behandlingshyppigheden for frugt og grønt og opstilling af mål herfor i lighed med målene for landbrugets behandlingshyppighed i pesticidhandlingsplanen.

  • Et klart mål for, hvornår dansk frugt og grønt skal være helt fri for pesticidrester.

    Mere om forslaget:B 104 Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt.

    Stillet af Mette Gjerskov (S), Pernille Blach Hansen (S), Jens Peter Vernersen (S). Fremsat den 30. marts 2006 og førstebehandlet i Folketinget 19.maj. Efter førstebehandling henvist til behandling i fødevareudvalget, hvor det tages op på udvalgsmødet 23. maj.


  • 0:000:00