SodaStream: Læskedrikgiganterne lobbyer sig fra deres plastikansvar

DEBAT: De store læskedrikproducenter er gået sammen i forsøget på at fjerne EU-forbuddet mod plastikflasker uden fastmonterede låg. Hvis vi vil redde klimaet fra plastikbelatsningen, må vi ikke lade producenterne diktere præmisserne, skriver Michele Fitzwilliams fra SodaStream.

Af Michele Fitzwilliams
Nordisk marketingdirektør, SodaStream

Et stort flertal i EU-Kommissionen stemte for nylig for at forbyde forskellige produkter af engangsplast.

Det er en stor sejr i kampen mod plastikforurening, at kommissionen med så overbevisende et flertal går forrest med det gode eksempel.

Dog er det ærgerligt, at en af de største problemer for naturen - engangsplastikflasker - stort set går fri.

Den eneste restriktion er, at plastikflaskers låg skal fastmonteres, hvilket virker som en proforma-løsning.

Til trods for, at engangsplastikflasker går næsten fri, har læskedrikgiganterne Coca-Cola, Nestlé og Pepsi ikke opgivet kampen for helt at undgå restriktioner - selvom vi kan takke læskedrikindustrien for næsten halvdelen af al plastikaffald langs Europas kystlinjer.

Forsøger at fjerne forbud
Sammen med Danone har de tre læskedrikgiganter nemlig underskrevet et brev til kommissionen, der siden er blevet lækket.

I det brev lobbyer de for, at kommissionens forbud mod plastikflasker uden fastmonterede låg skal udgå.

Og hvad er så læskedrikgiganternes argument for ikke at ændre deres miljøskadelige praksis?

Det er, at de skal have lov til at prioritere udvikling af ny teknologi. Først hvis dette ikke lykkes ultimo 2021, kan påbudet om fastmonterede låg komme på tale.

De største syndere bør gå forrest
I et interview til The Independent stiller generaldirektør for Recycling Netwerk, Rob Buurman, sig kritisk over for denne udmelding.

Han henviser til, at dagligvarekæden Lidl har formået at udvikle fastmonterede låg til deres egne vandflasker – vel at mærke uden en prisstigning.

Så hvis Lidl kan, hvorfor skulle læskedriksindustrien så ikke kunne?

Forklaringen er ifølge Rob Buurman: Læskedrikgiganterne ønsker selv at diktere præmissen.

Noget vi ikke må stille os til takke med. Vi har alle et fælles ansvar, hvis vi skal sikre miljøet fra at drukne i plastik, og her burde de bredeste skuldre og største syndere gå forrest og løfte den tungeste byrde.

Forrige artikel Plan Bi: Biavlerforeninger fortsætter glorificeringen af honningbier Plan Bi: Biavlerforeninger fortsætter glorificeringen af honningbier Næste artikel L&F: Plast kan ikke undværes i fødevareklyngen L&F: Plast kan ikke undværes i fødevareklyngen