SodaStream: Tør vi også sige farvel til plastikflaskerne?

DEBAT: Selvom det er et fantastisk initiativ, at Lidl har valgt at droppe plasticposerne, skal vi tænke endnu bredere, hvis vi for alvor vil gøre noget ved plastikforurening. Så hvorfor ikke også gøre Danmark fri for engangsplastikflasker, spørger Michele Fitzwilliams.

Af Michele Fitzwilliams
Nordic Marketing Director, SodaStream

Som den første dagligvarekæde i Danmark kunne Lidl for nylig meddele, at kæden dropper plastikposerne. I stedet kommer der såkaldte FSC-certificerede papirposer på hylderne under kassebåndet side om side med de muleposer i økologisk bomuld, der allerede er at finde i landets Lidl-butikker.

Det er et fantastisk initiativ! Et initiativ, som forventes at spare kloden for mere end 10 millioner indkøbsposer svarende til cirka 300 tons plastik. Forhåbentlig vil initiativet føre til en landsdækkende udfasning af plastikposer, men jeg så også gerne et lignende tiltag med engangsplastikflasker. Det er simpelthen nødvendigt, at vi tænker endnu bredere, hvis vi for alvor vil gøre noget ved den plastikforurening, vi udsætter vores jord for.

18,8 billioner plastikflasker ender i naturen
På verdensplan ender 18,8 billioner plastikflasker hvert år i naturen. Plastik i naturen er et stigende problem, og fortsætter udviklingen, vil der i 2050 være mere plastik i verdens have, end der er fisk. Men det er de færreste danskere, der er klar over, hvor galt det står til. De fortsætter ubekymret med at købe vand på plastikflaske på trods af, at vi i Danmark har noget af det bedste postevand i hanerne i verden.

En undersøgelse som YouGov for nylig har foretaget for SodaStream viser, at hele 60 procent af danskerne slet ikke eller i mindre grad tænker over de miljømæssige konsekvenser ved at købe vand på plastikflaske. Kun syv procent tilkendegiver, at de i høj grad er bevidste om, at plastikflaskerne forurener. Det er dybt bekymrende.

Naivt at tro, man kan pante med ren samvittighed
Hos SodaStream har vi et erklæret mål om at få danskerne til at reducere deres forbrug af engangsplastikflasker. Først og fremmest vil vi informere forbrugerne om konsekvenserne og understrege, at engangsplastikflasker er unødvendige og skadelige for miljøet, uanset om vi panter flaskerne eller ej.

Selvom vi er nogle af de bedste i verden til at pante flasker, er det stadig enormt ressourcekrævende at omsmelte plastik, tappe kildevand i flaskerne på ny og transportere det ud i landet. Alene det at transportere en liter kildevand over i en plastikflaske udleder mere end tusind gange så meget CO2, som samme mængde vand fra hanen gør. Det er derfor naivt at tro, at vi kan pante med ren samvittighed. Hvad enten vi vil have vand med eller uden kulsyre, findes der et billigere og langt mere miljøvenligt alternativ i vores vandhaner.

Politikerne skal på banen
Mit håb er, at Lidls farvel til plastikposerne kan være med til at sætte større fokus på plastikforurening generelt og informere danskerne om de alvorlige aftryk, vores forbrug af plastik sætter på vores miljø. Førnævnte undersøgelse bekræfter os i, at oplysning, kampagner og markante tiltag som Lidls er vejen frem. 36 procent svarer nemlig, at de i høj eller meget høj grad vil skære ned på deres forbrug af vand på engangsplastikflasker, hvis de fik mere at vide om de miljømæssige konsekvenser.

Min opfordring er derfor, at flere politikere kommer på banen, tager del i debatten om plastikforurening og tager nogle modige, skelsættende beslutninger. Hvorfor ikke gøre som San Francisco, der vil gøre byen fri for vand på plastikflasker i 2018?

Forrige artikel Biolog: Naturen kan selv Biolog: Naturen kan selv Næste artikel Forfatter: Nej tak til fracking på Sydhavsøerne Forfatter: Nej tak til fracking på Sydhavsøerne