Debat

Sportsfiskere: Råstofindvinding truer lystfiskernes millionbidrag i Øresund

DEBAT: De samfundsøkonomiske gevinster fra lystfiskeriet i Øresund er hvert år på flere hundrede millioner kroner. Omsætningen er dog baseret på et meget sårbart naturgrundlag, der blandt andet trues af råstofindvinding, skriver Verner W. Hansen.

Selv om lystfiskerne hvert år hiver millioner af kroner op af havet i Øresund, så kommer de erhvervsmæssige interesser ofte i første række, skriver Verner W. Hansen.
Selv om lystfiskerne hvert år hiver millioner af kroner op af havet i Øresund, så kommer de erhvervsmæssige interesser ofte i første række, skriver Verner W. Hansen.Foto: Torben Christensen/Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner W. Hansen
Formand for Danmarks Sportsfiskerforbund

Øresund er på mange måder et unikt havområde.

På trods af, at regionen er det tættest befolkede område i Skandinavien, og på trods af farvandets placering som trafikal flaskehals mellem Østersøen og de store oceaner, så er livet under havoverfladen her præget af stor artsdiversitet og mange forskellige naturtyper.

Og så finder man noget så sjældent som en torskebestand, der – i modsætning til bestandene i resten af Østersøen, Kattegat og Skagerrak – klarer sig godt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Lystfiskerne giver også værdi til samfundet
Dette fantastiske farvand bruges i dag til en lang række aktiviteter og gøremål – både kommercielle og rekreative.

Men når der tages beslutninger om forvaltningen af Øresund, så er det i høj grad de erhvervsmæssige interesser, som tilgodeses. Den ødelæggende sandsugning på fiskenes opvækstområder i den nordlige del af Øresund er et eksempel på dette.

Fiskeriet i Øresund – både det erhvervsmæssige og det rekreative – skaber samlet en omsætning på mellem 401 og 615 millioner kroner.


Verner W. Hansen
Formand for Danmarks Sportsfiskerforbund

Begrundelserne for denne skævvridning er altid funderet på økonomiske argumenter, og beslutninger tages øjensynligt ud fra den tankegang, at de mere bløde, rekreative aktiviteter ikke skaber værdi for samfundet.

Det er en fejlslutning, som der bør gøres op med.

I en netop udgivet rapport fra Øresundsvandsamarbejdet, Fiskeriet i Øresund 2017, fremgår det meget klart, at lystfiskeriet i Sundet er meget værdifuldt. Faktisk så værdifuldt, at det skaber en dobbelt så stor omsætning som det erhvervsmæssige fiskeri.

Sammenligningen er ikke et argument for at begrænse erhvervsfiskeriet i farvandet. Der findes jo i dag et trawlforbud i store dele af Øresund, som helt sikkert er en af forklaringerne på det gode fiskeri, som alle nyder godt af.

Og så er der 100 procent enighed blandt alle former for fiskere om, at der bør indføres et forbud mod råstofindvinding i den nordlige del af Øresund.

Denne enighed og den samlede værdi af fiskeriet i Øresund er således to rigtigt gode argumenter, som bør kunne overbevise politikere fra begge fløje om, at der er behov for at sikre en mere bæredygtig udnyttelse af Øresund.

Et dybere dyk i tallene
Lad os lige dykke lidt dybere ned i tallene for værdien af fiskeriet på begge sider af Øresund.

Rapportens forfattere kommer frem til, at erhvervsfiskernes samlede fangst i Øresund har en salgsværdi af mindst 36 millioner kroner. Når hele værdikæden af de i alt 2.428 ton fisk beregnes, så svarer det til en omsætning på maksimalt 205 millioner kroner.

Indtægterne kommer primært fra torsk, stenbider, sild og ål – sidstnævnte art må kun fanges i den danske del af Øresund.

Lystfiskeriets værdi på den svenske side er beregnet til at udgøre mellem 105 og 122 millioner danske kroner. På den danske side af Øresund kommer forfatterne frem til, at der årligt omsættes for mellem 260 og 288 millioner kroner i hovedstadsområdet.

Det betyder, at de svenske og danske lystfiskere samlet bidrager med en omsætning på mellem 365 og 410 millioner kroner. Det er i denne sammenhæng værd at nævne, at alene turbådsfiskeriet på Øresund, der netop nu er meget trængt på grund af en meningsløs regulering af lystfiskeriet efter torsk, omsætter for mellem 50 og 80 millioner kroner årligt.

Stop råstofindvindingen i Øresund
Det vil sige, at fiskeriet i Øresund – både det erhvervsmæssige og det rekreative – samlet skaber en omsætning på mellem 401 og 615 millioner kroner.

Vel at mærke en årlig omsætning, uden at der skal investeres én eneste offentlig krone.

Men det er til gengæld vigtigt at være opmærksom på, at den store omsætning er baseret på et meget sårbart naturgrundlag, der blandt andet presses af forurening, ulovligt fiskeri og råstofindvinding.

Derfor sendte Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med en bred gruppe af NGO'er i april 2017 en fælles erklæring til den svenske og danske regering med en opfordring til at indgå en ny fælles aftale om beskyttelse og bæredygtig benyttelse af Øresunds unikke natur- og miljøressourcer, herunder et stop for råstofindvinding.

Svaret fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var desværre afvisende.

Nye vinde på Christiansborg
Men nu har de Radikale så fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, der opfordrer regeringen til i løbet af indeværende folketingssamling at undersøge mulighederne for at etablere et beskyttet naturområde i Øresund.

Det er et rigtigt godt forslag, som vi fra Danmarks Sportsfiskerforbund hilser meget velkomment.

Vi har i den forbindelse med glæde noteret os, at der ved Folketingets førstebehandling af beslutningsforslaget faktisk var åbninger fra et flertal af Folketingets partier i forhold til at få sat en stopper for råstofindvindingen i Øresund.

Derudover var det positivt, at ministeren bebudede, at regeringen nu vil undersøge alternativer til den sandsugning, som finder sted i Øresund.

I den sammenhæng vil vi opfordre til, at den nye rapport om øresundsfiskeriets store samfundsøkonomiske værdier – 401-615 mio. kroner årligt – bliver inddraget i den videre politiske proces.

Det bør veje tungt i forhold til, at et stop for råstofindvindingen i Øresund vil medføre en meget begrænset merudgift for bygge- og anlægsbranchen på 10-15 mio. kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Verner Wismar Hansen

Forbundsformand, Danmarks Sportsfiskerforbund
socialrådgiver

0:000:00