Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: Vi skal have grønt nationalregnskab

KOMMENTAR: Hele styringssystemet i Danmark bør ændres, så vi får tre bundlinjer på nationalregnskabet: den grønne, sociale og økonomiske, skriver Steen Gade.

Vi fik danmarkshistoriens første klima- og miljøvalg 5. juni, skriver Steen Gade.
Vi fik danmarkshistoriens første klima- og miljøvalg 5. juni, skriver Steen Gade.Foto: Colourbox
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det fantastiske skete. Vi fik danmarkshistoriens første klima- og miljøvalg 5. juni – ovenikøbet direkte efter en intens klima- og miljødebat op til europaparlamentsvalget.

Debatten om klodens smertegrænser og klimaforandringernes alvor er nu ved at blive hver mands eje. Hjulpet godt i gang af en ny opvågning hos de unge – i meget stor udstrækning også de unge, der endnu ikke har stemmeret, men har turdet benytte deres stemmestyrke hjemme ved spisebordet over for deres voksne.

Altså rigtig mange positive tegn efter fire års dansk ørkenvandring. Og klare tegn, der forpligter de partier, der lige nu mødes for at forhandle hovedlinjerne for dansk politik i de næste år. Hovedlinjerne bør alle blive grønne, den nye stærke opmærksomhed og vilje hos befolkningen skal fastholdes, og mange flere skal inddrages i den grønne omstilling. Og ja, så skal der jo selvfølgelig også stærke politiske initiativer på Folketingets bord.

Det burde være helt simpelt at få vedtaget de ændringer i klimaloven, som der desværre ikke var flertal for, da den eksisterende klimalov blev forhandlet i 2014, så vi kommer på omdrejningshøjde med en række andre lande i Europa. Men der skal mere til i de næste fire år.

Fakta
Steen Gade er miljøklummeskribent, formand for Nyt Europa, tidligere mangeårig SF–miljøpolitiker og tidligere direktør i Miljøstyrelsen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der er nemlig behov for at gennemføre en gennemgribende ændring af hele styringssystemet i den økonomiske politik, så vi videreudvikler den grønne nationalregnskab med grønne mål – klima, biodiversitet, natur – i de årlige finanslove. På den måde skal klima- og miljømål sikres samme afgørende vægt som målene i den økonomiske politik. Det samme skal udvikles på det sociale områder med mål blandt andet for øget lighed. Altså finanslove med tre bundlinjer og med fokus på grønt BNP. Det betyder, at det bliver lige så naturligt at tale om naturkapital som økonomisk kapital og tale om økologisk balance som økonomisk balance.

Danmark kan få en grøn førertrøje her, forhåbentlig i tæt samspil med den nye EU-Kommission, der får chancen for at knytte klimamål og andre grønne mål direkte til EU’s europæiske semester, der i dag stort set kun styrer EU-landenes økonomiske politik. En kæmpechance, som den næste regering bør gøre til et afgørende samspil mellem dansk og europæisk indsats. Gerne også med udgangspunkt i FN’s bæredygtighedsmål. Et sådant nyt system vil virkelig kunne ændre udviklingen, fordi det er direkte nede i økonomiens hjertekammer.

Debatten om klodens smertegrænser og klimaforandringernes alvor er nu ved at blive hver mands eje.

Steen Gade

Men et nyt styringssystem skaber næppe bred folkelig begejstring lige med det samme. Først når det er indarbejdet, og græsrødder og det grønne erhvervsliv kan se, hvad det kan bruges til, vil det kunne blive folkeligt. Og vi har brug for langt mere folkelig forankret klima- og miljøindsats nu. Mange er heldigvis i fuld gang, og de skal sikres de små økonomiske skub fremad, der skaber grøn innovation og ændrer vaner for os alle sammen. Og mange flere skal med.

Kort sagt: Vi har brug for en storstilet inddragelsesproces med økonomiske støttemuligheder til selvgroede grupper, debatkredse, innovatører, små virksomheder osv. Hjælp til, at kommunerne kan ansætte grønne rådgivere til boligforeninger, initiativgrupper m.m. Grønne guider og flere grønne jobmuligheder. Alt sammen side om side med de store satsninger om cirkulær økonomi, energi og klima. Mottoet skal være, at vi skal lave alting om i de næste 20 år.

Og så skal en nyt grønt flertal heller ikke glemme alt det lette. Hvorfor ikke straks få en aftale med detailbranchen om, at de altid skal skilte med, hvor meget klimapåvirkningen i gennemsnit er fra et kilo kød fra de forskellige dyr? Hvorfor skal Danmark have lavere benzin- og dieselafgifter end vore naboer? Hvorfor har alle indkøbscentre ikke en reparationsafdeling – og lad os prøve med et eller to og et lille tilskud. Og hvilken villavej melder sig som pilotprojekt til projekt fælles haverenovering med fokus på fugleliv og biodiversitet? Er der virkelig ikke en tøjkæde, der også vil sælge brugt tøj? Og hvorfor ikke et lille kontor i Miljøstyrelsen, hvor man kan sende sine gode forslag ind og få svar – og måske hjælp til selv at gå videre?

Dyrt? Det tror jeg ikke, men jeg ved, at det er helt nødvendigt at opbygge og fastholde et bredt folkeligt engagement, når de næste mange valgkampe i 2020’erne også skal handle om klima og miljø. Og det skal de, for projektet handler jo om at bygge landet helt om de næste 20 år. Det bliver rigtigt krævende, både økonomisk og politisk.

Første skridt gælder nu om at investere massivt, igen at blive en del af klimafortroppen i EU samt at opbygge den økonomiske og styringsmæssige og folkelige infrastruktur, der skal drive udviklingen fremad i det næste årti.  

------

Steen Gade er miljøklummeskribent, formand for Nyt Europa, tidligere mangeårig SF–miljøpolitiker og tidligere direktør i Miljøstyrelsen. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00