Styrelse trækker godkendelse af svampegift tilbage

NYHED: Etiketten på et sprøjtemiddel, der lover ekstra farve på æbler, bliver nu trukket tilbage af Miljøstyrelsen. Det sker efter en henvendelse fra Det Økologiske Råd. Rådet og Enhedslisten vil fremover holde mere øje med Miljøstyrelsens godkendelser.

"Det er klart, at når vi nu ved, at Miljøstyrelsen ikke selv lever op til sit ansvar, vil vi gå dem mere efter i sømmene.

Hans Nielsen
Landbrugspolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd
Fakta
Frugt- og grøntavlere og landmænd anvender sprøjtemidler, de såkaldte pesticider på deres afgrøder. Formålet er at bekæmpe svampe, insekter, ukrudt og andre uønskede organismer.

Pesticiderne kan, anvendt i for store mængder, skade miljøet og menneskers helbred.

Derfor skal Miljøstyrelsen godkende pesticider, før de må sælges og bruges i Danmark.

En godkendelse fra Miljøstyrelsen må max gælde i 10 år. Herefter skal producenten søge igen og opnå en ny godkendelse af sin sprøjtegift.


Kilde: Miljøstyrelsen
Sprøjtemidler må ikke bruges til at gøre æbler mere røde og appetitlige at se på.

Det har Det Økologiske Råd netop fået Miljøstyrelsens ord for i en konkret sag om pesticidet Euparen Multi.

En henvendelse fra Rådet i februar har fået Miljøstyrelsen til at trække godkendelsen af en vildledende etiket tilbage.

"Vi er meget tilfredse med, at Miljøstyrelsen nu vil stoppe anprisningen af Euparen Multi. Men det er da beklageligt, at der skal en henvendelse fra os til, før de gør deres job ordentligt. De burde selv have været opmærksomme på problemet," siger landbrugspolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd Hans Nielsen til Altinget.

0:000:00