To næser bør føre til minister-fyring

Folketingets formand skal træde i karakter, når ministre får næser, mener tidligere MF Søren Søndergaard (EL). Christian Mejdahl afviser. Det er ikke præsidiets opgave, fastslår formanden overfor Altinget, og støttes af næstformand Niels Helveg.
Mikael Børsting

Problemet er jo, at hvis folk er tilstrækkeligt skrupelløse, så betyder det her med næser jo ikke et klap.

Søren Søndergaard (EL)
Tidligere MFer
Fakta
En minister kan straffes med rigsretssag, mistillid (fyring) eller en næse:

"Såfremt en minister giver Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under Folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen". (Lov om ministres ansvarlighed, paragraf 5, stk. 2)

"En minister kan undlade at svare på et spørgsmål fra Folketinget, hvis ministeren giver en skriftlig eller mundtlig begrundelse for, hvorfor han/hun ikke er i stand til at svare på spørgsmålet - f.eks. henviser til, at det drejer sig om fortrolige efterretningsoplysninger."
(Folketingets forretningsorden, paragraf 20, stk. 4)


Kilde: Altinget
For godt to uger siden banede Folketingets jurister vejen for en næse til justitsminister Lene Espersen (K). Baggrunden var hendes vildledende svar til daværende folketingsmedlem Søren Søndergaard (EL) i Dan Lynge-sagen i 2002.

Men Søren Søndergaard mener slet ikke, at man kan bruge "næser" til noget som helst, så lang tid statsministeren hedder Anders Fogh Rasmussen. Derfor opfordrer den tidligere MFer Folketingets formand Christian Mejdahl til at tage affære.

Mejdahl skal træde i karakter
"Jeg synes stadigvæk, at Mejdahl mangler at træde i karakter som Folketingets formand, men det får han muligheden for nu. Som Folketingets formand bør præsidiet indstille til en irettesættelse af Lene Espersen med den dagsorden, at man næste gang stiller et mistillidsvotum til ministeren, hvis det gentager sig. Nu må vi jo se, om Mejdahl er Folketingets formand eller regeringens mand," siger Søren Søndergaard til Altinget.

Han konstaterer, at han ville være mere optimistisk, hvis det var Birthe Rønn Hornbæk, der sad i formandstolen.

0:000:00