Kommentar af 
Torben Hansen

Torben Hansen: Kan man geare miljøinvesteringer?

KLUMME: Vi bør tænke i flere funktioner, når vi investerer i klima- og miljøprojekter og søger EU-midler, skriver Torben Hansen (S), klummeskribent.  

Foto: Colourbox
Torben Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kender det alle sammen. Man står i butikken, og der er tilbud 3 for 2 styks pris. Det er dejligt, når det falder sammen med, at man har brug for 3 styk og kan få mere for den samme pris.

Det er en tankegang, jeg gerne vil have fremmet, når vi investerer i klima- og miljøprojekter. 

I Danmark skal vi de kommende 4 år investere cirka 2,5 milliarder EU-betalte kroner på at anlægge vådområder, store og små mellem hinanden.

De har kun en funktion, og det er at fjerne kvælstof fra vandløbsvandet, så det ikke ender i vores fjorde og kystvande. I de samme vandløb bruger vi millioner af kroner, ligeledes fra EU, på at forbedre forholdene for dyr og fisk, hvilket jeg synes er et glimrende formål, men igen kun én funktion.

Fakta
Deltag i debatten!

Endelig bruger vi mange danske kroner på at forhindre vandløbene i at løbe over deres bredder og oversvømme vores byer, igen projekter med én funktion. Det er det samme vand, det er næsten de samme penge – hvorfor puljer vi ikke investeringerne og får tre for tos pris?

Jeg er ikke den eneste, der spørger. De mange kommuner, der forvalter investeringerne, efterspørger i samlet flok, at der kommer merværdi ind i projekterne. Miljø- og fødevareministeren har det også på sit program og har for nyligt åbnet for en pulje på 10 millioner kroner til projekter med flere funktioner. 

Danmark skal arbejde for, at vi i samme projekt eksempelvis kan skabe både fiskevand, bedre biodiversitet, klimasikre og fjerne kvælstof.

Torben Hansen (S)
Klummeskribent

Svaret på, hvorfor Danmark ikke puljer vores investeringer, skal findes i de EU-regler, vi selv er medbestemmende om, og en del selvskabt national dansk kassetænkning.

I dette efterår forhandler Danmark og de øvrige EU lande om, hvordan vi vil fordele store dele af EU’s tilskudsmidler. Der er mange, som gerne vil modtage, og det er en svær balance at veje landbrugsstøtte, lokal udvikling og naturhensyn mod hinanden.

Det er en større diskussion, som jeg ikke vil åbne her – men jeg vil gerne slå et slag for, at det bliver muligt at forfølge flere mål inden for samme støtteordning. Danmark skal arbejde for, at vi i samme projekt eksempelvis kan skabe både fiskevand, bedre biodiversitet, klimasikre og fjerne kvælstof.

Det er fysisk muligt, og der er god økonomi i den slags projekter. 

Jeg har indtil nu kun nævnt tre områder, men det skal gå langt videre end det.

Vi har et landbrug, som ejer marker i ådalene, og de har ofte en dårlig økonomi i dyrkningen af de lave arealer. Vi har behov for mere og sammenhængende natur, hvis vi skal stoppe tilbagegangen i biodiversiteten.

Vi har efterspørgsel på plads til flere friluftsaktiviteter og turister. Det skal tænkes sammen til glæde for os alle, borgerne, landbruget og vores vidensvirksomheder.

Danmark topper ofte internationale lister, når det gælder vand- og klimaløsninger. Hvis de danske virksomheder får muligheder for at øve sig på multifunktionelle løsninger på deres danske hjemmebane, så har de også et godt afsæt for at sælge den viden til resten af verden. 

Hvis vi arbejder målrettet for det, er det muligt at få mere for de samme penge, vi får mindst 3 for 2's pris. 

-----------

Torben Hansen (S) er klummeskribent, medlem af Randers byråd og borgmesterkandidat.
Han er medlem af KL's MTU og tidligere MF. 
Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00