Trængte husejere får hjælp til kloakering

SPILDEVAND: En ny lov til efteråret skal hjælpe særligt trængte grundejere, der har fået påbud om kloakering.
Foto: Colourbox

Vi skal have et bedre vandmiljø, men det skal ske, uden folk bliver sat i fængsel, fordi de ikke har råd at betale en kloakregning.

Kirsten Brosbøl (S)
Miljøminister
Hjælpen er på vej til de husejere, der har svært ved at finde penge til ny kloakering.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lover nu, at hun til efteråret vil være klar med en ny lov om finansiering af spildevand i områder med særligt trængte boligejere.   

Ifølge ministeriet drejer det sig om ca. 40.000 grundejere i landområderne, der skal have renoveret eller etableret den korrekte kloakering. Men det er ikke alle, der har det økonomiske råderum til at foretage disse forbedringer. Omkring 1.700 af boligejerne har ifølge Miljøministeriets tal ikke ressourcerne til at gennemføre en sådan opgave, og det er disse, man nu vil gøre en indsats over for.

"Regeringen er meget optaget af at finde en løsning på dette problem, og vi vil have et lovforslag klar i efteråret. Vi skal have et bedre vandmiljø, men det skal ske, uden folk bliver sat i fængsel, fordi de ikke har råd at betale en kloakregning," siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Flere mulige løsningsforslag
Den endelige løsningsmodel bliver fastlagt i loven til efteråret, men Miljøministeriet har allerede nu præsenteret mulige løsningsforslag.

En mulighed er at forlænge fristen til at forbedre spildevandsforholdene, sådan som det blev fremsat i et beslutningsforslag fra Konservative i april måned i år. Dengang foreslog Konservative, at grundejeren fik et femårs varsel til forbedre sin kloakering. En anden mulig løsningsmodel er en afdragsordning mellem borgeren og spildevandsselskabet, hvor omkostningerne betales tilbage over en årrække.

"Kloakering er en opgave, som skal løses for miljøets skyld, men det skal ske på en måde, så ingen kommer i gældsfængsel. Vi må sammen finde en ny og bedre løsning, så Danmark bliver kloakeret, så vi kan få et rent vandmiljø," siger Kirsten Brosbøl i pressemeddelelsen.

Der har gennem længere tid været debat om, hvordan problemet med kloakering i yderområderne skal håndteres. Senest foreslog Dansk Miljøteknologi i et brev til Miljøudvalget, at man løste problemet bedst ved at hæve spildevandsafgiften med 10 kr. pr. m3 for husstande, som ikke er koblet på en spildevandsledning. De penge skulle indgå i en pulje, som kunne yde lån eller tilskud til de økonomisk trængte husejere. 

 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00