Triclosan i dagligvarer

19/8-05: Hvilke tiltag har ministeren i sinde at iværksætte for at sætte ind over for brugen af triclosan i diverse hverdagsprodukter, spørger Charlotte Fischer (RV).
Dokumentation
Spørger: Charlotte Fischer (RV)

Spørgsmål S 3101: Er ministeren enig i flere eksperters vurdering af, at brugen af triclosan i dagligvarer såsom personlig hygiejne-, rengøringsmidler og beklædning bør opfattes som et sundhedsmæssigt problem, idet det er bevist, at antibakterielle midler såsom triclosan fremmer egentlig resistens over for antibiotika, og hvis ja, hvilke tiltag har ministeren da i sinde at iværksætte for at sætte ind over for brugen af triclosan i sådanne hverdagsprodukter?

Begrundelse: I TV-udsendelsen Kontant på DR1 den 16. august 2005 gør blandt andet tandlæge Herluf Skovsgaard opmærksom på problematikken omkring brugen af triclosan i tandpasta, idet der ikke er noget egentlig grund til at tilsætte dette antibakterielle kemikalie, da det kun bør benyttes i et tidsbegrænset omfang ved specifikke tandsygdomme. Faktisk vælger Herluf Skovsgaard at advare direkte mod brugen af tandpasta, som indeholder triclosan, da bivirkningen ved brugen af sådanne produkter, er at de fremmer bakterieresistens og dermed øger risikoen for, at behandling med antibiotika ikke længere virker. Herluf Skovsgaard bakkes op af flere forskellige eksperter på området. Professor Søren Molir, Biocentrum - Danmarks Tekniske Universitet, redegør for, hvordan sammenhængen mellem brugen af antibakterielle kemikalier såsom triclosan har en direkte effekt på bakterieresistens hos brugerne af produkter tilsat triclosan. Professor Niels Hørby, mikrobiologisk afdeling - Rigshospitalet, mener brugen af triclosan med det samme bør reguleres fra offentlig siden for at mindske problematikken omkring bakterieresistens, da denne bør tages som et seriøst samfundsmæssigt sundhedsproblem. De norske myndigheder mener, at en begrænsning af triclosan i almindelige hverdagsprodukter såsom personlig hygiejne-, rengøringsmidler og beklædning ikke er nok, men i stedet bør et egentlig forbud indføres, og satser derfor på at arbejde målrettet mod at få EU til at indføre et egentlig forbud mod triclosan. Den danske miljøstyrelse, som selv direkte advarer mod triclosan på deres hjemmeside, støtter et sådant tiltag, dog er der umiddelbart ingen planer om, at Miljøstyrelsen selv tager initiativ til at arbejde aktivt for at indføre et forbud mod det antibakterielle kemikalie.

Spørgsmål S 3102: Kan ministeren redegøre for og uddybe, hvilke initiativer som er blevet taget i andre europæiske lande såsom Norge og i EU-kommissionen for at begrænse eller helt at forbyde brugen af triclosan?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 3101.

Spørgsmål S 3103: Kan ministeren redegøre for, hvorfor der fra regeringens side endnu ikke er blevet taget nogen initiativer for at begrænse brugen af triclosan, når Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo allerede i 2003 udtalte, at reglerne for triclosan skulle strammes op hurtigst muligt?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 3101.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00