Tvivl om blåt skov-mål

SKOV: Har de blå partier lovet 25.000 nye hektar urørt skov, eller skal allerede udlagte arealer tælles med i målsætningen? Blå støttepartier vil tælle alt med, mens Venstre er tvivl. Verdens Skove ærgrer sig.

Mens naturpakke-forhandlingerne kører på fuld damp, er der opstået tvivl om blå bloks helt store naturløfte. Nemlig målsætningen om at udtage 25.000 hektar statsskov til naturformål.

For spørgsmålet er, om der er tale om 25.000 nye hektar, eller om allerede udlagte arealer skal tælle med? Og hvilke arealer kan i så fald bidrage til at nå målet?

Venstres natur-ordfører er selv i tvivl.

”Det tør jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. For mig er det vigtigste, at der kommer urørt skov,” siger Anni Matthiesen.

For et par uger siden beskrev Altinget et notat fra Naturstyrelsen med 34 forslag til naturpakken. I forhold til det blå skovforslag lyder det, at der allerede er ”udlagt ca. 12.500 hektar til forskellige biodiversitetsformål på ministeriets arealer, som vil kunne indgå i det samlede mål.” Halvdelen af målet kan altså tolkes som allerede udlagt.

I Verdens Skove er man ikke begejstret for, hvis allerede udlagte arealer bliver regnet med.

”Jeg har helt klart opfattet det som 25.000 nye hektar. Og der er en kæmpe stor forskel på 12.500 eller 25.000,” siger Thor Hjarsen, der er biolog i Verdens Skove.

Der lyder også en kraftig kritik af Naturstyrelsen, som han mener, er lige lovlig kreative i sin opgørelse. Thor Hjarsen peger på, at af de 12.500 hektar er blot 5.300 urørt skov, der i øvrigt ikke ligger i de mest optimale områder. Ifølge Thor Hjarsen er 4.500 hektar plukhugstskov, 2.000 hektar græsningsskov og 150 hektar stævningsskov i de danske statsskove.

”Derfor tenderer det til kreativ bogføring, når Naturstyrelsen foreslår at modregne 12.500 hektar statsskov,” siger Thor Hjarsen.

Blå partier: Eksisterende arealer skal regnes med
Naturstyrelsen har ikke ønsket at kommentere. Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach ved ikke, om de 12.500 hektar er det rigtige udgangspunkt. Men han mener, at eksisterende natur skal inddrages i målsætningen:

”Vores forslag er udtryk for et samlet mål for statsskovene,” siger Carsten Bach og fortsætter:

”Beslutningsforslaget går ud på, at omkring 25.000 hektar skal være udlagt som urørt skov. Og i Liberal Alliance står vi ved de beslutningsforslag, som vi stillede i opposition.”

DF ser heller ingen problemer i, at man regner allerede udlagte arealer med.

”Det er ikke de 25.000 hektar, der er vigtige for mig. Det vigtige er, at vi gør det på en ordentlig måde,” siger miljøordfører Pia Adelsteen og fortsætter:

”Jeg synes ikke, at det er noget problem, hvis det, der allerede er udlagt, tæller med.”

Så meget som muligt
Konservative er enig med sine kolleger i blå blok.

”Jeg har tolket det som 25.000 hektar i alt. Men udfordringen i forhold til naturpakken er, at vi får så meget som muligt. Vi siger jo ikke nej, hvis vi kan få 27.000 hektar eksempelvis,” siger miljøordfører Mette Abildgaard.

Hun peger dog samtidig på, at hun også tvivler på, om der overhovedet er penge til at nå de 25.000 hektar.

”Så det vigtigste er, at vi får så meget som muligt,” siger Mette Abildgaard.

,

Forrige artikel EL, SF og ALT vil ændre kvotesystemet for fiskeri EL, SF og ALT vil ændre kvotesystemet for fiskeri Næste artikel Forurening: Esben Lunde opretter låneordning for boligejere