Udskældt stof kan ikke omgående forbydes

Stoffet, triclosan, der mistænkes for at kunne skabe bakterieresistens, kan ikke forbydes inden for en nær fremtid. Men nettet strammes om desinfektionsmidlet, og Danmark får en nøglerolle i processen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Ministeren har forklaret, at man ikke omgående kan forbyde triclosan på grund af manglende dokumentation af, at det vitterligt er skadeligt. Og kravet om dokumentation synes jeg er rimeligt nok.

Eyvind Vesselbo,
Venstres miljøordfører
Den seneste tids fokus på det antibakteriologiske stof, triclosan, der blandt andet bliver brugt i visse typer tandpasta, kommer ikke i en nær fremtid til at føre til et forbud. Der fremgår af miljøminister Connie Hedegaards (K) svar til Charlotte Fischer (R), der havde stillet spørgsmål om, hvad Ministren havde tænkt sig at gøre for at begrænse brugen af triclosan, som også bruges i kosmetiske produkter og beklædning. Stoffet er under mistanke for at skabe bakterieresistens.

Triclosans skyld ikke bevist
Ud af ministerens svar kan man læse, at EU's videnskabelige komite i 2002 vurderede, at der ikke var ført bevis for triclosans evne til at skabe resistens, og at det derfor ikke var muligt at begrænse eller forbyde brugen af stoffet.

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, kom i søgelyset, da han allerede i år 2003 udtalte, at reglerne omkring brugen af triclosan burde strammes op. Han har derfor også bedt ministeren om en forklaring.

”Jeg var også ganske overasket, da sagen dukkede op igen, fordi jeg dengang gik ud fra, at man i ministeriet havde taget hånd om sagen. Det viser sig, at Miljøstyrelsen da også har haft en advarsel på sin hjemmeside, og ministeren har forklaret, at man ikke omgående kan forbyde triclosan på grund af manglende dokumentation af, at det vitterligt er skadeligt. Og kravet om dokumentation synes jeg er rimeligt nok, siger Eyvind Vesselbo til Altinget.

Dokumentation

Dokumentation: Myndighedernes jagt på triclosan

  • 2003 udgav Miljøstyrelsen rapport om miljøeffekter af triclosan. Konklusionen var, at der ikke foreligger data nok omkring danske forhold til at drage endelige konklusioner om miljørisikoen ved triclosan.

  • En screening af triclosan i det danske vandmiljø er undervejs, og data forventes i slutningen af 2006

  • Triclosan blev i april 2004 klassificeret som miljøfarligt i EU. Det betyder, at en lang række kemiske produkter, herunder rengøringsmidler indeholdende triclosan, skal være mærket som miljøfarlige senest d. 31. oktober 2005.

  • Kravet til mærkning gælder dog ikke kosmetiske produkter. De nye regler for vaske- og rengøringsmidler, som træder i kraft til oktober 2005, betyder at triclosan fremover skal deklareres i alle vaske- og rengøringsmidler uanset mængde

  • I 2007 skal triclosan vurderes på baggrund af de undersøgelser, der er lavet om stoffets virkninger. Danmark har ansvaret for denne proces.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00