Uffe og Fogh – hvor vandene skiller

BAGGRUND: De har begge stået i spidsen for Venstre, og begge har en stor del af æren for, at partiet i dag er Danmarks mest magtfulde. Men de to Venstre-vikinger, Fogh og Uffe, er trods det mangeårige parløb vidt forskellige.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mens Uffe tænkte: "Vi må samarbejde hen over den politiske midte for at kunne fungere", så tænker Fogh mere: "Jeg er midten". Uffe så i nogle sammenhænge Socialdemokraterne som vigtige partnere, mens Fogh mere har tilgangen, "de kan komme, når de vil."

Johannes Andersen
Valgforsker, Aalborg Universitet.
Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen har påkaldt sig de borgerlige kommentatorers vrede ved at slå fast, at Morgenavisen Jyllands-Postens chefredaktør, Carsten Juste, burde gå af som følge af den krise, Muhammed-tegningerne har skabt.

Uffe Ellemann-Jensens exit fra dansk politik har måske fået folk til at glemme, hvor kontroversiel og sammensat en politiker han var. Selv om Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen sammen moderniserede Venstre, er der både ideologiske og markante holdningsforskelle mellem de to Venstre-vikinger, der tilsammen har stået i spidsen for partiet i de sidste 22 år.

Uffe er rundet af land-liberalismen
Valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, ser Uffe Ellemann-Jensens udmeldinger i Muhammed-sagen som spor af hans baggrund i det Land-Venstre, som han selv og Anders Fogh drejede partiet bort fra.

Anders Fogh Rasmussen indså hurtigt, at han som formand for Venstre skulle føre en mere afdæmpet EU-politik i forhold til sin forgænger Uffe Ellemann-Jensen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00