Ulvens komme splitter danskerne

ULV: Danmark er blevet en nation med sin egen ulvebestand, og det er der delte meninger om blandt danskerne. Venstre vil regulere bestanden, mens naturfredningsforening maner til besindelse.

Er ulven en velkommen tilføjelse til de danske naturområder, eller skal rovdyret holde sig langt væk fra vores breddegrader?

Det er danskerne uenige om, viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.

37 procent mener, at ulve i Danmark udgør et problem, mens en næsten lige så stor gruppe på 35 procent mener det modsatte. 28 procent svarer ved ikke.

Erling Bonnesen, miljø- og landbrugsordfører for Venstre, mener, at ulven er utryghedsskabende, da den er begyndt at bevæge sig tæt på mennesker og børn.

”Ulven kommer tættere og tættere på boligområder, fordi vi er et lille land. Ulven skal ikke være fredet, vi har brug for at regulere den. Og det er jeg glad for, at mange er enige i,” siger han.

Intet problem med ulven
Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) er man anderledes positiv over for de nye beboer i den danske natur.

”Det er ret simpelt: Vi kan godt finde en løsning, der både tilgodeser mennesker og ulvene. Med få sikkerhedsforanstaltninger kan vi sagtens leve med ulven i Danmark,” siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun mener ikke, at politikerne skal bidrage til en ”urfrygt” for ulven.

”Mange politikere bør sætte sig bedre ind i ulvens natur før de råber ’knald den ned’. Den lette løsning er ikke den bedste løsning,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ifølge hende kan simple midler som hegn og vogterhunde inddæmme de problemer, ulven bringer med sig. 

Regionalt problem
Erling Bonnesen giver dog ikke meget for DN’s forslag om hegn og hunde.

Man kan ikke hegne sig ud af det her, og det ved DN også. Ulve medfører en begrundet utryghed, og sådan vil det altid være,” siger han og fortsætter:

”Jeg synes, DN skal tage bestik af, at vi lever i et lille land. Vi kan ikke have ulve, uden at de kommer tæt på mennesker og får.”

Det er særligt i Midt- og Nordjylland, at befolkningen er skeptisk indstillet over for de nytilkomne ulve. Og det overrasker ikke Erling Bonnesen, da det er her, en stor del af ulveangreb mod landbrugsdyr finder sted.

”Jeg er sikker på, at københavnerne vil reagere, hvis ulven en dag skulle nå tættere på hovedstadsområdet,” siger han om de mindre skeptiske hovedstadsbeboere.

Ny ulveplan
Ulven er fredet i Europa og Danmark gennem EU’s habitatdirektiv. Siden 2014 har den såkaldte ulveforvaltningsplan dog gjort det muligt at skyde ulve, der opfører sig irrationelt.

På baggrund af et ønske fra blandt andre Landbrug & Fødevarer bad miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i oktober 2017 Miljøstyrelsen komme med en ny forvaltningsplan til håndteringen af ulve på dansk jord.

En sådan plan forventes klar i juni 2018, oplyser Miljøstyrelsen.

,

Forrige artikel Udflytning: Sådan rykker Esben Lunde rundt på medarbejderne Udflytning: Sådan rykker Esben Lunde rundt på medarbejderne Næste artikel Ulovlig handel med pesticider falder markant Ulovlig handel med pesticider falder markant
 • Anmeld

  Wilfred Zakis

  Ulvens indtog!

  Erling Bonnesen, miljø- og landbrugsordfører for Venstre, mener, at ulven er utryghedsskabende, da den er begyndt at bevæge sig tæt på mennesker og børn.

  ”Ulven kommer tættere og tættere på boligområder, fordi vi er et lille land. Ulven skal ikke være fredet, vi har brug for at regulere den. Og det er jeg glad for, at mange er enige i,” siger han. DERTIL KAN JEG KUN TILFØJE AT ERLING BONNESEN HAR SAMME OPFATTELSE AF DE HUNDE DER FINDES PÅ FORBUDSLISTEN/HUNDELOVEN. Manden har ikke forstand skabt i hovedet når det gælder disse områder hvilket han meget tydeligt har vist via hans udtalelser og debatkonfrontationer. Han kommer til disse med en forud indstuderet række af svar og meninger, og kommer man til at stille spørgsmål/modargumenter er reaktionen et rendyrket raseri jeg kun har set komme fra ham, netop fordi han er ude af stand til at svare.

 • Anmeld

  Annette Kyneb

  Der er selvfølgelig plads til ulven i Danmark - det mener forskerne!

  Tak til de to journalister for jeres fine artikel og undersøgelse!
  Det kan ikke undre en bybo, at Venstre ved hr Bonnesen mener at ulvene skal skydes inden de har nået at etablere sig i Danmark, selv om vi på nuværende tidspunkt kun har 1 ulvefamilie og ca. 10 ulve.
  Skal Landbrug & Fødevarer virkelig bestemme om vi skal have ulve her i Danmark?
  Ulven er en truet dyreart og må derfor ikke skydes.
  Endnu!
  For netop Landbrug & Fødevarer arbejder ihærdigt på at få ændret det EU-direktiv der beskytter ulven, så landmændene, fåreavleren i nord- og vestjylland kan få lov til selv at skyde ulve.
  Er det virkelig sådan en forarmet natur vi i fremtiden skal have i Danmark?
  Hvor truede dyrearter udryddes?
  Det lover ikke godt for biodiversiteten, som der snakkes så meget om i disse dage.
  Jeg tror ikke at det er det danskerne ønsker sig, når først de bliver klar over, hvad der er på vej.

 • Anmeld

  Rasmus Ejrnæs · Seniorforsker

  Mærkeligt spørgsmål

  Uheldigt at stille et spørgsmål som ikke er entydigt. Således kan man jo godt mene, at det er godt at ulven er kommet til Danmark samtidig med at man kan mene at det er et problem.

  De parvist modsatte spørgsmål kunne have lydt:

  Det er godt at ulven er kommet
  Det er dårligt at ulven er kommet

  Eller:

  Vi har plads til ulve i Danmark
  Vi har ikke plads til ulve i Danmark

  Eller:

  Det er uproblematisk at der er ulve i Danmark
  Det er problematisk at der er ulve i Danmark