Unilever: Drop afgiften på plastik – invester i cirkulære løsninger

DEBAT: Et grønnere Danmark kommer ikke af dyrere shampooflasker. I stedet må regeringen investere i nye løsninger til genbrug af plastik, skriver Bjarne Steen Jensen.

Af Bjarne Steen Jensen
Administrerende direktør, Unilever Danmark

Den aktuelle klimadebat har sat plastik på dagsordenen. Forbrugerne stiller krav, virksomheder udvikler nye, bæredygtige løsninger og klima prioriteres højt i den nye regerings planer.

Jeg ser frem til, at planen bliver endnu mere konkret, og jeg håber, den er mere ambitiøs end det, der var på tale under valgkampen. Her lagde Socialdemokratiet nemlig ikke skjul på, at de ser afgifter som en del af løsningen på de miljømæssige udfordringer, vi står over for.

Jeg kunne ikke være mere uenig. Det er simpelthen ikke visionært nok at tro, at en merbetaling til forbrugerne vil rykke os mod et grønnere Danmark. Set fra min stol vil folk blive ved med at købe shampoo og vaskemiddel, uanset om det bliver en, to eller tre kroner dyrere.

Danskernes adfærd og forbrug vil forblive det samme. Jeg mener, at vi er nødt til at tænke i nogle langt mere adfærdsregulerende løsninger, og vi skal tale meget mere om cirkulær økonomi, når plastikforureningen skal til livs.

Bedre sortering og indsamling af plastik
Når det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at jeg ikke er ude på at lægge hele ansvaret over på forbrugerne. Selvfølgelig skal vi som en stor global FMCG-virksomhed også tage del i den grønne omstilling. Vi har netop taget de første spæde skridt i den retning på vores fabrik i Odense, hvor vi ved udgangen af 2019 vil producere emballage af 100 procent genbrugsplast.

Vi er godt på vej, men skal vi blive endnu mere stolte af vores initiativ, er vi i Danmark også nødt til at investere i moderne sorteringsanlæg og blive bedre til at indsamle den plastik, vi bruger, som kan genanvendes. Virkeligheden er nemlig, at vi i dag er nødt til at importere 85 procent af vores genbrugsplast fra udlandet.

Det trækker selvfølgelig ned i CO2-regnskabet, og derfor denne opfordring til at øge ambitionsniveauet for vores genbrugsplast. Det er nu, vi skal rykke.

Danmark som foregangsland
Flere og flere virksomheder benytter sig allerede af genbrugsplast i produktionen. Fremover vil forbrugerne tage det som en selvfølge, at deres produkter er pakket ind i bæredygtig emballage.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er den vej, udviklingen går. Men det stiller også høje krav til vores sortering og genbrug af plastik, som jeg håber, at vores nye regering vil sætte penge af til. Lad os som minimum få gjort Danmark selvforsynende og på sigt et foregangsland for genbrug af plastik. Måske vil det så i fremtiden være udlandet, der kommer til os for at importere genbrugsplast.

Så kære politikere, drop nu overbudspolitikken og fokuser i stedet på innovation af nye bæredygtige teknologier og løsninger. Afgifter vil kun belaste danskernes pengepung og kommer aldrig til at skabe den nødvendige grønne omstilling, hverken hos erhvervslivet eller forbrugerne. 

Forrige artikel Dansk Erhverv: Afgift på plast kan skade miljøet Dansk Erhverv: Afgift på plast kan skade miljøet Næste artikel Debat: Danskerne kan ikke overskue bæredygtighedsjunglen Debat: Danskerne kan ikke overskue bæredygtighedsjunglen
Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

ANBEFALINGER: Få måneder før regeringen skal forhandle en stort anlagt naturpakke, kommer en række af landets førende forskere med anbefalinger til, hvordan naturkrisen i Danmark bliver stoppet. ”Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” lyder det fra forsker bag rapporten.