V om rød skovaftale: Skovdrift slog biodiversitet

SKOV: Venstre langer kraftigt ud efter ny skovaftale mellem regeringen og venstrefløjen. EL glæder sig over, at man anerkender skovenes tilstand og urørt skov som vigtigt virkemiddel.

Enhedslisten er glad for, at urørt skov bliver anerkendt som et vigtigt redskab til at forbedre skovenes tilstand.<br>
Enhedslisten er glad for, at urørt skov bliver anerkendt som et vigtigt redskab til at forbedre skovenes tilstand.
Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Vi har trods alt fået regeringen med på at anerkende, at der skal ske noget på biodiversitet i skovene, og at en væsentlig del af indsatsen handler om at skabe mere urørt skov.

Per Clausen (EL)
Miljøordfører

Ny skovaftale mellem regeringen og venstrefløjen er hamrende uambitiøs.

Sådan lyder det fra Venstre, som ikke kan tilslutte sig det udkast til beretning, som rød blok blev enige om fredag.

"Jeg må konstatere, at skovdriften i statens skove vandt over natur, miljø og biodiversitet. Der er tale om en masse skønne sætninger, men der er ingen mål i det," siger Henrik Høegh og fortsætter:

Dokumentation

Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om dette udkast til beretning om skove:

"Flertallet i Folketingets miljøudvalg konstaterer, at miljøtilstanden i de danske skove generelt set er dårlig, og at biodiversiteten er i tilbagegang. Flertallet anerkender, at regeringen har taget en række positive initiativer bl.a. i forbindelse med Naturplan 2014 og ser frem til, at regerinzgens nye forslag til Nationalt Skovprogram giver mulighed for at sætte mere fart i beskyttelsen af biodiversiteten i de danske skove.

Et vigtigt redskab til at øge biodiversiteten i de danske skove er mere urørt skov. Flertallet opfordrer derfor miljøministeren til at gennemføre et analysearbejde for medio 2016 at kunne fremlægge en plan for en udvidelse af arealet med biodiversitetsskov, herunder urørt skov i de statsejede skove. Der nedsættes i den forbindelse en gruppe af relevante og uafhængige repræsentanter fra forskningsverdenen, der skal følge analysearbejdet.

Gribskov bør få særligt fokus i disse drøftelser, og målet om at stoppe tilbagegangen i biodiversiteten inden 2020 skal stå centralt i drøftelserne af arealer og virkemidler.

Planen bør også indeholde bud på, hvordan det kan gøres mere attraktivt for private skovejere at udlægge mere skov som urørt skov.

Partierne bag denne beretning forpligter sig til at mødes medio 2016 for på baggrund af analysen at drøfte den konkrete model og niveau for udvidelsen samt finde den nødvendige finansiering."


0:000:00