Debat

Vandmiljø handler ikke kun om kvælstof

DEBAT: Når seniorforsker Brian Jacobsen mener, at landbruget ikke skal bruge mere kvælstof, så tager han udgangspunkt i et forældet dogme, mener Landbrug & Fødevarer og Videncentret for Landbrug.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer 
og Carl Åge Pedersen 
Direktør for Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Det er en interessant, men også lidt forstemmende oplevelse at læse Altinget.dks interview med seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi 22. januar (her).

Interessant, fordi Brian H. Jacobsen er en af de forskere, der leverer input til Natur- og Landbrugskommissionen om en ny kvotemodel for landbrugets brug af kvælstof. Han er dermed en vigtig aktør på området.

Forstemmende, fordi Brian H. Jacobsen i interviewet tager udgangspunkt i et forældet dogme, nemlig dels at der er en entydig og direkte sammenhæng mellem forbruget af kvælstof i landbruget og vandmiljøets tilstand, dels at nedbringelse af kvælstofforbruget er den helt afgørende parameter for at forbedre miljøtilstanden.

Stort tab
Denne formodede sammenhæng har igennem mange år været omdrejningspunktet for reguleringen af gødningsforbruget i Danmark. Det har betydet, at danske landmænd er underlagt langt hårdere begrænsninger for, hvor meget de må gøde jorden, end det er tilfældet for deres kolleger i andre lande. Konsekvensen er, at danske landmænd i dag har markant ringere muligheder for at producere effektivt - med et stort udbyttetab til følge.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Videncentret for Landbrug har for nylig offentliggjort en analyse, der viser et tab for samfundsøkonomien ved den underoptimale gødskning på 3,3 milliarder kroner om året med de nuværende afgrødepriser.

Flere faktorer
Den nyeste faglige viden om vandmiljøet giver imidlertid et klart billede af, at der ikke er en direkte og entydig sammenhæng mellem kvælstof og vandmiljø. Kvælstof spiller en rolle, men det samme gør den fysiske påvirkning fra eksempelvis fiskeri og råstofudvinding, fra bestanden af ålegræs og andre vandplanter. Hertil kommer effekten af den stigende vandtemperatur. Denne erkendelse er bredt anerkendt og accepteret af de fleste fagfolk og forskere.

At vandmiljøets kvalitet afgøres af mange faktorer, er baggrunden for, at der er behov for helt at nytænke kvælstofreguleringen. Landbrug & Fødevarer præsenterer i næste måned landbrugets bud på en ny, moderne og bæredygtig model.

En ny lovgivning om forbrug af kvælstof bør baseres på nøgleordene: målrettet og intelligent. Det vil give mulighed for at øge produktionen, til gavn for hele fødevaresektorens økonomi og beskæftigelse - og det vel at mærke uden at skabe en større belastning af miljøet.

Derfor er det også efter vores opfattelse helt essentielt, at beslutningen om den fremtidige regulering baserer sig på den nyeste viden, hvor alle relevante faktorer med betydning for vandmiljøet inddrages. Og der er altså mange flere end landbrugets gødskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Carl Åge Pedersen

Fhv. chefkonsulent, Seges, fhv. chefkonsulent og direktør, Videncentret for Landbrug
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1977)

Brian Højland Jacobsen

Lektor, Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi (IFRO), Københavns Uni.
cand.agro. (KVL 1987), M.Sc. (Reading 1989), ph.d. (KVL 1994)

0:000:00