Venstre splittet om kommunalt miljøansvar

NYHED: Regionsråds- og folketingsmedlem Sophie Løhde (V) vil have kommunernes miljøansvar over til regionerne. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) afviser.
Hver fjerde Venstre-politiker i regionerne vil have kommunernes miljøansvar, viser en rundspørge fra Altinget.dk. Folketingsmedlem Sophie Løhde er blandt fortalerne - miljøminister Troels Lund Poulsen afviser.
Hver fjerde Venstre-politiker i regionerne vil have kommunernes miljøansvar, viser en rundspørge fra Altinget.dk. Folketingsmedlem Sophie Løhde er blandt fortalerne - miljøminister Troels Lund Poulsen afviser. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Kasper FrandsenAnders Heissel
Foto:

De sidste mange sager om kommunernes mere eller mindre lemfældige omgang med ekspropriation viser, at det virker noget mærkværdigt, på hvilket grundlag man træffer sine afgørelser en gang imellem.

Sophie Løhde (V)
Folketingsmedlem og medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden
Fakta

Fakta om Altinget.dks regionsundersøgelse:

Altinget.dk har i perioden 13. - 20. juni per mail eller telefon spurgt landets 205 regionspolitikere omkring regionernes fremtid.

127 har medvirket i undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 62.

Hver fjerde regionspolitiker fra partiet Venstre vil have regionerne til at overtage kommunernes miljøansvar.

Det viser en rundspørge, som Altinget.dk har foretaget blandt landets 205 regionsrådsmedlemmer. 127 valgte at deltage, hvilket giver en svarprocent på 62.

Sophie Løhde (V), folketingsmedlem og medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, er blandt de, der mener, at miljøforvaltningen bør rykkes fra kommuner til regioner:

"Jeg er i dag ikke særlig imponeret over de miljøtilsyn, som kommunerne laver. Det, der foreligger nu, viser, at indsatsten ikke er blevet opprioriteret, set med mine øjne, og hvis ikke kommunerne øremærker nogle ressourcer til det område, så synes jeg ikke, at det er hensigtsmæssigt, at kommunerne varetager det fremadrettet," siger Sophie Løhde.

Miljøminister afviser
Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo ønsker ikke at kommentere undersøgelsen. Det vil derimod Sophie Løhdes kollega, miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Han afviser blankt, at der skal rykkes ved miljøansvaret, selvom han godt kan forstå, at regionspolitikere gerne vil arbejde med miljøområdet:

"Det er et vigtigt og spændende område, og et område, hvor vi investerer markant i disse år. Når det er sagt, er jeg glad for, at vi har samlet miljøopgaverne hos de nye store kommuner. Det giver langt bedre muligheder for større sammenhæng mellem opgaverne, og det bringer opgaverne tættere på borgerne," siger Troels Lund Poulsen.

Miljøministeren afviser at kommentere på, at en fjerdedel af venstrepolitikerne ønsker miljøansvaret fjernet fra kommunerne, fordi undersøgelsen ikke omfatter samtlige regionsrådsmedlemmer.

Lemfældig omgang med ekspropriation
Sophie Løhde understreger, at kommunerne snart må være ude af deres startvanskeligheder i forbindelse med kommunalreformen:

"Man skal kigge på den værktøjskasse, der er til rådighed for og imod kommunerne. De sidste mange sager om kommunernes mere eller mindre lemfældige omgang med ekspropriation viser, at det virker noget mærkværdigt, på hvilket grundlag man træffer sine afgørelser en gang imellem," siger Sophie Løhde.

Dokumentation

 

 I altMiljøPct.
Socialdemokraterne411844
Det Radikale Venstre9667
SF8563
Enhedslisten4250
Venstre39923
De Konservative1119
Dansk Folkeparti600
Kristendemokraterne2150
Lokalparti og løsgængere7114
Total1274334


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00