Venstre vil ophæve forbud mod gødskning og sprøjtning

Miljø- og fødevareministeren vil ophæve forbuddet om, at landmænd ikke kan gødske og sprøjte i de såkaldte paragraf 3-områder. Oppositionen er utilfredse med beslutningen.

Mads Gluud Jørgensen

“Der har ikke været så stor tilbagegang i naturen siden dinosaurerne.” Sådan indledte Maria Reumert Gjerding (EL) sit spørgsmål til ministeren om en ophævning af et forbud, der forbyder landmænd at gødske (sprede gødning) og sprøjte i de såkaldte paragraf 3-områder. Forbuddet skulle beskytte områderne og dyrearterne i dem, da de er særligt udsatte. Det forbud vil miljø- og fødevareministeren, Eva Kjer Hansen (V), nu ophæve, da det skal give landmændene nemmere vilkår.

Maria Reumer Gjerding ville gerne høre ministeren om Danmarks forpligtelser i forhold til biodiversitet, og hvordan det hang sammen med en ophævelse af forbuddet.

“Formålet med forbuddet mod gødskning og sprøjtning skulle jo netop være at vende årtiers tilbagegang på præcis denne naturtype til fremgang. Vores problem er, at vi er forpligtede til at standse tilbagegangen i natur og biodiversitet inden 2020. Det er, fordi vi er medlem af EU, da det er EU’s biodiversitetsmål, og det er vi som medlem af FN på grund af biodiversitetskonventionen,” sagde Maria Reumert Gjerding og fortsatte til sit spørgsmål:

“Jeg vil gerne vide, om ministeren anerkender, at vi skal leve op til de forpligtelser. Det vil sige, at vi har fem år til at vende en konstant tilbagegang for vores biodiversitet til fremgang,” spurgte Maria Reumert Gjerding.

Miljø- og fødevareministeren var enig i, at man skulle gøre noget for at hjælpe naturen, men hun var stadig uenig i, at der skal laves et forbud mod gødskning og sprøjtning.

“Jeg er enig i, at vi skal se på, hvordan vi kan fremme naturen og biodiversiteten. Det ændrer dog ikke ved, at jeg synes, det er forkert at forbyde mod gødskning og sprøjtning. Det kan nemlig ligefrem have en negativ effekt, da afgræsningen kan ophøre. Vi skal derfor tænke os om,” sagde ministeren.

Venstre vil snart komme med lovforslag om ændring af loven om gødskning og sprøjtning i paragraf 3-områder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00