Debat

Verdens Skove: Nej tak til pseudopark i Nordsjælland

DEBAT: Den danske udgave af nationalpark er udvandet. Det er derfor langt vigtigere, at statsskovene lægges om til urørt skov. Det mener Kenneth Buk fra Verdens Skove.

Den danske udgave af nationalpark er udvandet. Det er derfor langt vigtigere, at statsskovene læsses om til urørt skov. Det mener Kenneth Buk fra Verdens Skove.
Den danske udgave af nationalpark er udvandet. Det er derfor langt vigtigere, at statsskovene læsses om til urørt skov. Det mener Kenneth Buk fra Verdens Skove.Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Buk
Vildtbiolog, Verdens Skove

En Konservativ og en Radikal politiker opfordrede 15. januar i Altinget til, at Folketinget nu giver grønt lys til en nationalpark i Nordøstsjælland. Verdens Skove er helt enig i, at det er på tide at få etableret den ægte nationalpark, Naturstyrelsen fik til opgave at planlægge tilbage i 2004, men den danske udgave af “nationalpark” er udvandet til nytteløshed, og det er langt vigtigere, at Nordsjællands skove bliver blandt de urørte skove, regeringen planlægger.

Nationalparkkommisoriet hed i 2004 “etablering af en nationalpark af en kvalitet, der også internationalt er overbevisende”, som “omfatter Esrum Sø og Gribskov og flere af de andre større statsejede arealer”, og som ”afgørende styrker naturen” samt “muligheder for at opleve naturen”.

En nationalpark, der afgørende styrker naturen og er internationalt overbevisende, følger IUCN’s internationale retningslinier for nationalparker, herunder ophør af udnyttelse, der skader biodiversiteten, og sikring af områdets biologi i en så naturlig tilstand som muligt.

Siden 2004 har Naturstyrelsen i sin dobbeltrolle som statslig tømmerproducent udskudt den eneste logiske konklusion, som er at udlægge alle de pågældene skove helt og aldeles til vild skovnatur og uden nogen form for tømmerproduktion.

Kenneth Buk
Vildtbiolog, Verdens Skove

Utallige undersøgelser viser, at tømmerproduktion ødelægger den naturlige biologi og decimerer biodiversiteten. Naturbeskyttelsevidenskab viser også, at genetablering af vild, dynamisk og selvforvaltende natur med store, vilde planteædere er den mest effektive måde at sikre biodiversitet og skabe grundlag for spændende naturoplevelser.

Siden 2004 har Naturstyrelsen i sin dobbeltrolle som statslig tømmerproducent udskudt den eneste logiske konklusion, som er at udlægge alle de pågældene skove helt og aldeles til vild skovnatur og uden nogen form for tømmerproduktion.

Regeringen er heldigvis i færd med at planlægge sådan urørt skov på ca. 25 000 ha af Naturstyrelsens arealer. Her er det logisk, at Nordsjælland med sin høje biodiversitet, den tilsigtede nationalpark og det store besøgspotentiale kommer i første række.

Kun af symbolsk betydning
Derimod er det kun af symbolsk betydning, om disse skove bliver omfattet af den danske såkaldte nationalparklovgivning, da denne desværre ikke gør nogen juridisk eller praktisk forskel på forvaltningen indenfor og udenfor parkernes grænser.

Skjoldungernes “Nationalpark” ved Roskilde er et skræk-eksempel på, hvordan man håner de internationale standarder ved at udpege pløjemarker, svinestalde, byer og motorveje til en nationalpark (IUCN kat. 2), når det i bedste fald kan betegnes et beskyttet kulturlandskab (IUCN kat. 5) med tvivlsom effekt for biodiversiteten.

I Nordøstsjælland skal vi undgå en pseudo-nationalpark og istedet sikre en type naturforvaltning, der tjener biodiversiteten generelt, de sjældne arter specifikt og giver fantastiske naturoplevelser tæt på hovedstaden.

Verdens Skove vil derfor have en nationalpark i Nordsjælland, men med den yderligere sikring at statsskovene der lægges om til urørt skov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00