Debat

Verdens Skove: Vil jægerne gå på kompromis for naturen?

REPLIK: Vi er mange interessegrupper, der må afgive privilegier for at give naturen mere plads. Det forventer vi også, at jægerne er parate til, skriver repræsentanter fra Verdens Skove.

Dansk Jægerforbund skal fokusere på mulighederne fremfor problemerne ved vildere natur, mener Verdens Skove.
Dansk Jægerforbund skal fokusere på mulighederne fremfor problemerne ved vildere natur, mener Verdens Skove.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Buk, Stine Tuxen og Anders N. Michaelsen
Repræsentanter, Verdens Skove

Det er en stor glæde for Verdens Skove at få bekræftet af formand Claus Lind Christensen, at Danmarks Jægerforbund også ønsker flere områder med vildere natur med store, vilde planteædere og anden naturlig dynamik, som kan give levesteder for mange af de arter, der nu er truede eller sjældne.

Bæredygtig jagt er med til at sikre store områder med natur og store nøglearter af vilde dyr rundt omkring på kloden, og det ville jo også være fint i Danmark.

Vildere natur i Danmark "kræver små kompromisser", skriver formanden. Så vi i Verdens Skove regner med, at Dansk Jægerforbund også helhjertet støtter de 600 kvadratkilometer naturnationalparker, som regeringen forsikrer os er på vej.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er sølle 1,4 procent af landet, hvor biodiversiteten i modsætning til resten af landet for en gangs skyld har førsteprioritet. Det er et meget lille kompromis, hvis jægerne og alle andre interessegrupper på 1,4 procent af landet må træde lidt tilbage, lade naturen få førsteprioritet og først derefter se på, hvordan deres interesser eventuelt kan passes ind.

Naturen går ikke på kompromis
Men kunne naturen ikke bare gå på små kompromisser?

Hvis ikke alle en arts krav til levested er opfyldt, forsvinder arten, ofte ubemærket og uden den mindste dødsannonce i lokalavisen.

Kenneth Buk, Stine Tuxen og Anders N. Michaelsen
Repræsentanter, Verdens Skove

Nej, hvis en sjælden art af mos eller blomsterplante eller guldsmed eller snyltehveps kræver, at elge holder trævæksten nede i deres skovmose eller æder planterne i og langs et vandhul, så er naturen kompromisløs.

Hvis ikke alle en arts krav til levested er opfyldt, forsvinder arten, ofte ubemærket og uden den mindste dødsannonce i lokalavisen. Vi ser det blandt andet med sjældne, men dog iøjnefaldende sommerfugle, hvis bestande rasler ned i Danmark.

De har ofte komplekse krav. For eksempel behøver larven en bestemt foderplante, der kun vokser i det rette, fugtige miljø i læ af træer, men også skal stå soleksponeret af hensyn til larven.

Planten kræver, at græsset bliver ædt, men jævnt fordelt over hel året, og at buske ædes ned, men gerne er store nok til at tilbyde blomster med nektar til sommerfuglen.

Lysningen må ikke være så stor, at jorden og planter udtørres, men heller ikke for lille eller for langt fra andre lysninger til en bæredygtig bestand af sommerfuglen.

Interessegrupper må afgive privilegier
Vi er mange forskellige interessegrupper, der må afgive privilegier for at give naturen mere plads til, at alle naturens kompromisløse arter kan overleve.

Verdens Skoves medlemmer tæller mountainbikere, ryttere og jægere, men vi er klar til at afgive plads til vildere natur på de præmisser, der bedst tjener den. Desværre er Danmarks Jægerforbund imod høje hegn der, hvor statens, det vil sige alle danskeres, produktionsskove snart bliver til vildere natur.

Det er tilsyneladende, fordi man ikke vil indgå det lille kompromis at opgive at skyde hjorte fra de 1,4 procent af landet. Beklager Danmarks Jægerforbund, at Jægersborg Dyrehave er indhegnet med et højt hegn? Nej. Dyrehaven er omgivet af bebyggelse, hvor man ikke kan gå på jagt.

Beklager Danmarks Jægerforbund, at Lille Vildmose er hegnet med et højt hegn? Nej, måske, fordi det her er jægere, der oprindeligt har sat hegnet op for at jage indenfor.

Men heller ikke Lille Vildmoses seneste høje hegning for elg af hensyn til biodiversitet har Danmarks Jægerforbund modsat sig. Både Lille Vildmose og Gribskov handler om elge og vildsvin som nøglearter i moser og skov, så måske er Danmarks Jægerforbund alligevel åben for et kompromis til glæde for biodiversiteten?

Læs også

A-natur giver ikke mindre B-natur
At 1,4 procent med mere helhjertet natur skulle betyde dårligere natur i resten af landet, er en skrøne, der har medvirket til, at Danmark er cirka 100 år bagud med naturbeskyttelse i forhold til andre lande.

Har Yellowstone, Great Barrier Reef, Białowieża eller Sarek givet dårlige natur generelt i USA, Australien, Polen og Sverige? Nej, parkerne har tværtimod mangedoblet interessen og tolerancen for vildere natur.

Ligeledes er det ganske enkelt forkert, at høje hegn om naturnationalparkerne skulle forringe naturen i resten af landet.

For det første er store, vilde planteædere primært begrænset af vores tolerance for deres hærgen i produktionslandskabet, og det vil i praksis sige, at de er begrænset af jagttrykket. Om 1,4 procent er hegnet fra, har meget lille betydning for tætheden af vilde planteædere på de øvrige 98,6 procent af landet.

For det andet så er høje hegn kun med til at tilbageholde nogle ganske få arter, mens små pattedyr, fugle, insekter, planter, svampe med mere passerer totalt uhindret. Yderligere nogle arter kan hjælpes igennem med forskellige typer af passager.

For det tredje er høje hegn ikke noget mål, men kun et værktøj til at opnå de naturlige processer, der er nødvendige for de kompromisløse arter. Høje hegn kan være nødvendige til at opretholde naturligt høje tætheder af nogle store planteædere uden at skabe for store konflikter med jordbrug og trafik.

Andre steder kan det være fordelagtigt med strækninger med lavere hegn, hvorfra hjorte kan sprede sig, især hvis man kan blive enige med naboer og jægere om betingelserne.

Se muligheder i stedet for problemer
Danmarks Jægerforbund burde i stedet for at fokusere på små begrænsninger se på nye muligheder for at bidrage til mere vild natur og biodiversitet i samspil med jagt.

Kunne man for eksempel lave natur med jagt op ad de kommende naturnationalparker – områder, hvor jægerne mod at udlægge jord til natur kunne få andel i overskuddet af dyr fra en naturnationalpark, der kunne slippes ud af låger eller lavere sektioner i hegnet?

Vil jægerne være med til at stå for en eventuel regulering af bestande inde i selve naturnationalparkerne på de præmisser, der er bedst for biodiversiteten og dyrenes stressniveau, selvom det ikke nødvendigvis giver den bedste jagtoplevelse?

Vil jægerne være med til at sikre frit lejde i en korridor mellem to naturområder i nogle år mod jagt et andet sted eller et andet år?

Vil jægere gå sammen i grupper eller med godser og oprette privatejede naturområder, hvor naturligt høje tætheder af en vifte af arter af planteædere kombineres med skånsom jagt?

Hos Verden Skove tror vi faktisk, at de fleste jægere gerne vil give plads til vildere natur og kompromisløse arter. Vi ser derfor frem til, at Dansk Jægerforbund stiller sig parat til de små kompromisser, som foreningen selv efterspørger, og udforsker de muligheder for synergier, som vildere natur også kunne give, hvis man i stedet for problemer ser nye muligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00