Vismænd genopliver liberalisering af affald

ANALYSE: Rapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd reaktualiserer VK-regeringens planer om en liberalisering af affaldssektoren. Meget tyder på, at miljøminister Ida Auken i regeringens ressourcestrategi vil gå videre med arbejdet.
Der kan spares 350 millioner kroner årligt ved en liberalisering af den danske affaldssektor, argumenter Det Økonomiske Råd i ny rapport. Og meget tyder på, at der vil blive lyttet til anbefalingen i regeringens kommende ressourceplan.
Der kan spares 350 millioner kroner årligt ved en liberalisering af den danske affaldssektor, argumenter Det Økonomiske Råd i ny rapport. Og meget tyder på, at der vil blive lyttet til anbefalingen i regeringens kommende ressourceplan.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Hvile-i-sig-selv-princippet bør afskaffes, og de kommunale forbrændingsanlæg bør gøres til selvstændige selskaber.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Overvismand, Det Økonomiske Råd
Fakta
Det Miljøøkonomiske Råd

Oprettet i 2007, da det daværende Institut for Miljøvurdering blev fusioneret med Det Økonomiske Råd (oprettet i 1962). I dag er Det Miljøøkonomiske Råd og Det Økonomiske Råd samlet under De Økonomiske Råd.

De Økonomiske Råd har fire formænd, såkaldte vismænd, der står i spidsen for begge råd. De nuværende formænd er:

  • Professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen (overvismand) 
  • Professor Michael Svarer
  • Professor Eirik Schrøder Amundsen
  • Professor Claus Thustrup Kreiner.
Det Miljøøkonomiske Råd mødes én gang årligt for at diskutere formandskabets årlige rapport.

Det er ikke altid lige sjovt at være embedsmand.

Eksempelvis har mange embedsfolk oplevet at begrave sig i tidskrævende rapporter, som umiddelbart efter publicering er endt med at samle støv i et statsfinansieret reolsystem.

En skæbne, som også syntes at overgå det embedsmandsudvalg under Finansministeriet, som i 2010 efter bestilling fra VK-regeringen offentliggjorde en rapport med anbefalinger til øget privatisering og markedsudsættelse af affaldssektoren.

Dokumentation
Det Miljøøkonomiske Råd giver i forlængelse af debatten om liberalisering af affaldssektoren følgende anbefalinger vedrørende de kommunale lossepladser:
  • Deponeringsanlæggene selskabsgøres
  • Hvile-i-sig-selv-princippet erstattes med simpel prisloftregulering for at imødegå misbrug af en eventuel regional monopoldannelse. På sigt indføres et mere avanceret prisloft baseret på benchmarking
  • Kommunene anvises til et eller flere anlæg i en såkaldt affaldsregion, som skal sikre en hensigtsmæssig geografisk spredning af deponeringsanlæggene
  • Virksomhederne får frit valg af anlæg inden for regionen
  • Kommunerne har fortsat ansvaret for at sikre tilstrækkelig kapacitet
  • Fortsat offentligt ejerskab af anlæggene ud fra miljøhensyn, men med mulighed for at skabe konkurrence om driften af anlægget ved for eksempel udlicitering.

 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00