Vismænd tvivler på affaldsplanens økonomi

INTERVIEW: Det er langtfra sikkert, at Ida Aukens affaldsplan er økonomisk fornuftig, mener den miljøøkonomiske vismand Eirik Schrøder Amundsen, der efterlyser økonomiske analyser af omkostningerne.
Anders Jerking

Man bør også indregne tidsforbruget i husholdningerne, når affaldet skal sorteres. Det kan godt løbe op i et stort beløb, hvis vi alle skal bruge tid på det.

Eirik Schrøder Amundsen
Miljøøkonomisk vismand

Det er slet ikke sikkert, at regeringens storstilede ressourcestrategi er samfundsøkonomisk fornuftig. Det mener den miljøøkonomiske vismand, professor Eirik Schrøder Amundsen.

”Det er godt med ambitiøse planer for affaldshåndtering, men planerne må relateres til omkostningerne ved at gennemføre dem. Man kan godt stille spørgsmål ved, om det er dyrere at gennemføre denne plan, end det er samfundsøkonomisk lønsomt,” siger han og understreger, at vismændene ser det som en vigtig offentlig opgave at regulere affaldshåndteringen med udgangspunkt i forureneren-betaler-princippet. 

Stort tidsforbrug 
Miljøminister Ida Auken (SF) præsenterede i mandags strategien ”Danmark uden affald.” Her er et af målene, at halvdelen af husholdningsaffaldet i 2022 skal genanvendes. Det betyder, at langt flere husstande fremover skal sortere deres affald. Men Eirik Schrøder Amundsen efterlyser konkrete beregninger af, hvad planen vil koste at føre ud i livet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00