Rosa Lund
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Rosa Lund (EL) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, om ministeren kan bekræfte, at den foreslåede regel i straffuldbyrdelseslovens § 66 b om indsamling, behandling og videregivelse af oplysninger ikke skal gælde for varetægtsfængslede

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 21, Spørgsmål 3
Kan ministeren bekræfte, at den foreslåede regel i straffuldbyrdelseslovens § 66 b om indsamling, behandling og videregivelse af oplysninger ikke skal gælde for varetægtsfængslede, og at der derfor ikke er risiko for konflikt med retsplejelovens § 774 om forbud mod, at institutionens personale eller andre benyttes til at udforske varetægtsarrestanter?

Svar fra tirsdag den 20. november 2018
Justitsministeriet kan oplyse, at den foreslåede bestemmelse i straffuldbyrdelseslovens § 66 b (lovforslagets § 1, nr. 12) alene finder anvendelse i forhold til personer, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner.

Hvis lovforslaget vedtages, vil det med hjemmel i retsplejelovens § 776 administrativt blive fastsat, at den foreslåede ordning også skal gælde i forhold til varetægtsarrestanter.

Det bemærkes, at en sådan anvendelse vil skulle ske inden for rammerne af retsplejelovens § 774, hvorefter hverken institutionens personale eller andre må benyttes til at udforske varetægtsarrestanter. Bestemmelsen vedrører alene den aktive udforskning, hvilket som udgangspunkt vil omfatte positive handlinger med det formål at indhente oplysninger om eller fra arrestanten f.eks. til brug under efterforskningen.

Som det fremgår af pkt. 2.1.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, vil kriminalforsorgens behandling af oplysninger som led i den foreslåede ordning ligeledes skulle ske inden for rammerne af retshåndhævelsesloven.

0:000:00