Lotte Rod
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Lotte Rod (R) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, hvor mange børn og unge i alderen 10 til 17 år, der forventes at komme i kontakt med et ungdomskriminalitetsnævn i et gennemsnitligt år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 84, Spørgsmål 8
Vil ministeren oplyse, hvor mange børn og unge i alderen 10 til 17 år, der forventes at komme i kontakt med et ungdomskriminalitetsnævn i et gennemsnitligt år, idet ministeren til besvarelsen bedes opstille en tabel med det relevante tal for hvert alderstrin mellem 10 og 17 år, så man eksempelvis kan se, hvor mange 11-årige børn, der forventes at komme i kontakt med et ungdomskriminalitetsnævn?

Svar fra fredag den 30. november 2018
Det kan indledningsvist oplyses, at ungdomskriminaliteten overordnet set har været faldende siden 2006. Dog ses for straffelovsovertrædelser en stigning på 9 pct. fra 2016 til 2017 i antallet af mistanker og sigtelser rettet mod børn og unge i alderen 10-17 år. Dette viser, at omfanget af ungdomskriminalitet er et dynamisk tal, som ændrer sig over tid.

Det er aktuelt skønnet, at der årligt på sigt forventeligt vil være ca. 850 børn og unge i alderen 10-17 år, som vil være omfattet af Ungdomskriminalitetsnævnets målgruppe. Det bemærkes, at der er tale om et skøn, som er behæftet med usikkerhed.

Det er ikke er muligt at opstille en tabel, som viser det forventede antal børn og unge fordelt på hvert alderstrin.

Det skyldes, at den estimerede målgruppe for Ungdomskriminalitetsnævnet er udtryk for et skøn, som er baseret på flere forudsætninger, der hver især er behæftet med usikkerhed og kan ændres over tid. Usikkerheden ved at opdele i otte aldersgrupper vil på denne baggrund være for stor.

Estimatet for den forventede målgruppe på 850 børn og unge årligt kan dog opdeles i to grupper.

Det estimeres, at ca. 400 10-14-årige og ca. 450 15-17-årige årligt forventes at være omfattet af Ungdomskriminalitetsnævnets målgruppe.

Det bemærkes, at stigningen i ungdomskriminaliteten fra 2016 til 2017 ikke gør sig gældende for de 10-11-årige, og udviklingen giver derfor ikke anledning til at øge skønnet vedrørende de ca. 40 børn i alderen 10-11 år, som vurderes at være i målgruppen for Ungdomskriminalitetsnævnet.

2 For så vidt angår de 10-14-årige tager estimatet udgangspunkt i det årlige antal mistanker for personfarlig kriminalitet eller anden alvorlig kriminalitet, hvor den mistænkte er 10-14 år på gerningstidspunktet og under 18 år på tidspunktet, hvor politiet registrerede mistanken.

Det bemærkes, at begrebet ”mistanke” anvendes, da børn og unge under 15 år i sagens natur ikke kan sigtes eller tiltales, da de er under den kriminelle lavalder.

For så vidt angår de 15-17-årige tager estimatet udgangspunkt i det årlige antal fængselsstraffe, som 15-17-årige er idømt for personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet.

0:000:00