Karsten Hønge
 svarer 
Ole Birk Olesen

SF: Vil Birk Olesen undersøge låneformerne i den almene boligsektor?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 129, Spørgsmål 1

Vil ministeren tage initiativ til, at der iværksættes nærmere undersøgelser af låneformerne i den almene boligsektor med henblik på at sænke huslejen i sektoren? Der henvises til, at flere partier under 1. behandlingen ytrede ønske herom.

Svar fra tirsdag den 30. april 2019
Ole Birk: Der er ingen grund til at igangsætte flere tiltag

Finansieringsmodellen for det almene byggeri indebærer, at staten påtager sig renterisikoen på lånene og derfor også kan vælge lånetype. Det er således en statslig risiko og beslutning, om der foretrækkes fastforrentede lån med relativt høj rente og stor rentesikkerhed eller fx rentetilpasningslån med relativt lav rente og stor usikkerhed om renten i lånets løbetid.

Modellen indebærer, at udsving i renten ikke har konsekvenser for de almene beboeres husleje. Lånetypen til finansiering af alment byggeri fastsættes med hjemmel i almenboliglovens § 118 af transport-, bygnings- og boligministeren efter indstilling fra Finansieringsgruppen for alment byggeri.

Finansieringsgruppen blev etableret i 1999 og består af medlemmer fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ved Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (formandskab og sekretariat), Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Nationalbanken (observatørstatus).

Finansieringsgruppen trækker på de deltagende ministeriers og Nationalbankens ekspertise og udarbejder analyser, beslutningsoplæg og indstillinger vedrørende finansieringen af alment byggeri. Den endelige beslutning om lånetype træffes af transport-, bygnings- og boligministeren. Det praktiske arbejde udføres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Som det fremgår overvåges kapitalmarkedsforhold altså indgående af staten for at sikre, at valg af lånetype og løbetid sker med henblik på at opnå de lavest mulige langsigtede finansieringsomkostninger under hensyntagen til et acceptabelt risikoniveau. Da forholdene vedrørende lånetyper allerede løbende undersøges og analyses, er der i min optik ingen grund til at igangsætte yderligere tiltag.

0:000:00