Ida Auken
 svarer 
Dan Jørgensen

Ida Auken (R) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om den nuværende statsstøtte er i overensstemmelse med EU-retlige principper og regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 39, Spørgsmål 8
Er det ministerens vurdering, at den nuværende statsstøtte er i overensstemmelse med EU-retlige principper og regler, når ¾ af danske biogascertifikater eksporteres til lande med forbrugsstøtte eller andre forbrugsincitamenter, samtidig med at der ikke er nogen obligatorisk forpligtigelse til at tilbagebetale den modtagne statsstøtte for de enheder, der eksporteres til lande med andre støtteregimer?

Svar fra tirsdag den 19. november 2019
Al biogas, som opgraderes og tilføres det kollektive danske gasnet, får som udgangspunkt udstedt bionaturgascertifikater svarende til den tilførte mængde. For at sikre transparens fremgår det bl.a. af Energinets bionaturgascertifikater, om den pågældende mængde opgraderet biogas har fået opgraderingsstøtte.

Hertil kommer, at Eurostats og FNs regler foreskriver, at al bionaturgas, der tilføres det danske naturgasnet, betragtes som forbrugt i Danmark, og derfor tælles med i Danmarks energistatistik såvel som i den danske opgørelse af VE-andele i gasforbruget. Det vil sige, at bionaturgas, der er tilført det danske naturgasnet, men sælges i et andet medlemsland via bionaturgascertifikater, medregnes i Danmarks VEopgørelse. I 2017 indførte Energinet, at det på alle bionaturgascertifikater fremgår, at den fysiske bionaturgas er medregnet i Danmarks VE-regnskab. Derved mindskes risikoen for, at de danske bionaturgascertifikater markedsføres som andet end garanti på, at den indkøbte mængde biogas er blevet produceret.

Det er derfor min opfattelse, at man fra dansk side i videst muligt omfang har informeret om, at den opgraderede biogas har modtaget dansk støtte, og dermed sikret, at den støtteydende myndighed (i udlandet) er bekendt med den danske støtte.

Ydermere må det som udgangspunkt forventes, at medlemsstaterne er bekendte med Eurostats regnemetoder, og derfor ikke medtager importeret dansk biogas i deres VE-regnskab.
0:000:00